ELF OPET MARŠIRA Njemačka je u tri dana uzela dva naslova, iako joj je prva momčad na plaži

Foto: Getty Images / Guliver Image

NJEMAČKA je opet nedodirljiva. U-21 Euro uzela je protiv totalnih favorita Španjolaca, dok je na Kupu konfederacija slavila s drugom momčadi protiv Čilea, apsolutnog vladara Južne Amerike.

Neuer; Lahm, Boateng, Hummels, Howedes - Kramer (Schurrle), Schweinsteiger - Muller, Kroos, Ozil (Mertesacker) - Klose (Gotze).

Ovo je sastav Njemačke koja je u srpnju 2014. pobjedom nad Argentinom (1:0) u Rio de Janeiru postala svjetski prvak.

A ovo je pak momčad Njemačke koja je jučer, u srpnju 2017. pobjedom nad Čileom (1:0) u Sankt Peterburgu osvojila Kup Konfederacija:
 
Ter Stegen; Rudiger, Ginter, Mustafi - Kimmich, Goretzka (Sule), Rudy, Hector - Draxler, Stindl - Werner (Can).
 
Kao što vidite, potpuno drugačija, netko će reći i "druga" nacionalna momčad, u kojoj nije nijedan igrač iz finala od kojeg je prošlo manje od tri pune godine. 

Njemačka je Kup Konfederacija osvojila pobjeđujući najjače sastave najbolje reprezentacije Sjeverne Amerike (Meksiko) i dvostrukog uzastopnog prvaka Južne Amerike (Čile) te igrajući i u sasvim drugačijoj taktičkoj postavi nego što je ona s kojom je pokorila svijet.
 
Evo još jednog sastava Njemačke:
 
Neuer; Boateng, Badstuber, Hummels - Schurrle, Kroos, Khedira, Reus - Ozil - Muller, Gomez.
 
Mnogi će reći da je ovo "prva" postava Njemačke. Ali nijednog njenog člana nije bilo na Kupu Konfederacija. Dok su "juniori" tamo pobjeđivali, senatori su se kupali, odnosno bili na ljetnom odmoru. 
 
Njemačka ima taj luksuz da na iznimno jak turnir, na kojem je, uz nabrojane ugledne momčadi aktualnog europskog prvaka predvodio Cristiano Ronaldo, pošalje "kombiniranu" momčad i da tako naizgled sklepana selekcija svejedno pobijedi.

Naravno, u Njemačkoj, pa tako i u njenom nogometu, nema stihije ni improvizacije, nego se sve radi planski i sistematski. Tako dolazimo i do jedinog preostalog čovjeka, koji je sve te rošade, promjene igrača, sustava i generacija, mnoge kombinacije i pretumbacije preživio iz prostog razloga jer ih je on sam radio.
 
Joachim Low već 11 godina vodi Njemačku, koju je gradeći korak po korak vodio do finala Eura 2008, bronce na SP-u 2010, polufinala Eura 2012 i naslova svjetskog prvaka 2014.
 
Prošlog ljeta Njemačka je na Euru ispala od Francuske porazom (0:2) u polufinalu, ali Low je inzistirao na tome da je njegova reprezentacija bila bolja.
 
Ipak, zaokret je bio potreban, a njega je lako izvesti kada na transfuziju čeka svježa krv sastavljena od Rudigera, Sulea, Gintera, Kimmicha, Rudyja, Goretzke, Draxlera, Brandta, Younesa, Wernera, prosječne starosti jedva preko U-21 granice... dok je "veteran" novog Elfa, 28-godišnji Lars Stindl, na uključenje u reprezentaciju pod stare dane odgovorio u stilu Mira Klosea, s tri ključna gola na Kupu Konfederacija.
 
Čile, predvođen Vidalom i Sanchezom, te sa zaštitnim znakom, nevjerojatnom količinom trke i truda, kojima nadmašuju i Nijemce, u finalu je imao brojne prilike za pobjedu, a jedini gol koji su primili zapravo je Diazov poklon Nijemcima. Nezasluženi poraz vladara Južne Amerike od onih koji prijete vladati svijetom i ne bi bio čudo da ovaj isti par gledamo također u finalu i također u Rusiji, ali idućeg ljeta, na SP-u.
 
Što će tek biti kada se dvije gore navedene njemačke seniorske reprezentacije spoje s izabranicima iz ove:
 
Pollersbeck; Toljan, Stark, Kempf, Gerhardt - Haberer - Weiser, Meyer, Arnold, Gnabry - Philipp.
 
Upoznajte U-21 reprezentaciju Njemačke, koja je tri dana prije nego što će neznatno starije kolege osvojiti Kup Konfederacija, pobjedom nad favoriziranom Španjolskom (1:0) u Krakovu osvojila naslov prvaka Europe.

Max Meyer, ofenzivni veznjak Schalkea, prije finala je objasnio je kako će zaustaviti totalnog favorita, protivnika koji je predvođen Deulofeuom, Asensiom, Suarezom i Saulom, pobijedio sve protivnike na EP-u:
 
"Protiv Španjolske moramo igrati prljavo, odmah ih na početku sasjeći nizom prekršaja, tako da izgube volju i užitak igranja."
 
Golman Julian Pollersbeck također nije krio kako će njegova reprezentacija igrati protiv Španjolske: 
 
"Pokazat ćemo Španjolcima kako se igra finale. Malo dobre stare njemačke žestine i čvrstine natjerat će ih da izgube nadu. Tiki-taka igrače kakav je Assensio treba stalno lupati po petama, da vide kako s nama nema poigravanja."
 
Za kraj, još jedan njemački sastav:
 
Angerer; Maier, Krahn, Bartusiak, Camer - Kessler, Goessling - Lotzen, Maroszan, Laudehr - Šašić.
 
Ovo je ženska reprezentacija Njemačke, također aktualni prvak Europe.

Otpor je dakle uzaludan, kao i proturječenje legendarnoj izreci Garyja Linekera. Aktualne generacije Njemica i Nijemaca zavele su strahovladu u europskom i svjetskom nogometu, koja traje i trajat će još dugo. 

Pročitajte više