NESTANAK EMILIANA SALE

"Emiliano, nema emocija, samo posao. Kajat ćeš se ako ne odeš u Premiership"

Foto: EPA-EFE

MENADŽER Willie McKay dao je veliki intervju za francuski L'Equipe i objasnio kako je došlo do transfera Emiliana Sale iz Nantesa u Cardiff City.

McKay je francuskim novinarima rekao da posljednjih osam dana proživljava noćnu moru jer se, između ostalog, sam osjeća krivim što je pilot David Henderson ponudio kobni let kolegi Davidu Ibbotsonu. McKay je prepričao detalje Salina transfera u Cardiff i novinarima na uvid dao e-mail koji je poslao Sali početkom siječnja u kojem ga je nagovorio da ode u Cardiff. Englez nije bio Salin menadžer, ali mu se ponudio kao Nantesov posrednik u eventualnom prelasku u Englesku, koji se i dogodio za rekordnih 17 milijuna eura.

Pismo prenosimo u cijelosti:

"Emiliano,

Ja sam Willie McKay. Nas ne zanimaju tvoje osobne stvari, mi radimo samo transfere. Do danas smo ih realizirali više od 600, od Drogbe do Anelke. Razgovarali smo sa svim klubovima, Manchesterom, Chelseajem, Liverpoolom, i mislimo da bi ti mogao završiti u jednom od njih.

Kontaktirali smo i Nantes kako bismo dobili njihovu punomoć za prodaju igrača. Menadžeri nekih igrača su jako sretni što mogu raditi s nama, a drugi su ljubomorni i zaštitnički nastrojeni. Klasične priče 'on mi je kao brat, on mi je kao sin', a da nisi nogometaš ne bi imali ništa s tobom. 

Novac je ono što ih zanima, a budimo realni, novac zanima sve nas. Zato volimo raditi s klubovima. Nema emocija, samo biznis. Što se tvog slučaja tiče, tražili smo ovlasti od Nantesa, koji je bio jako zainteresiran da vidi koliko vrijediš budući da nisu dobili adekvatne ponude za tebe, a odlično si igrao. Mislimo da si vrlo dobar igrač, a mi radimo samo s takvima. Nekim klubovima ne ležiš zbog raznih razloga; godine, stil igre, iskustvo u 2. ligi. Dobilo smo ponudu samo od Cardiffa, čiji se trener zaljubio u tebe.

Njegova ideja je da igrači imaju samo jedan zadatak, a taj je da tebi dostave loptu čim je dobiju. On te vidi kao tipičnog napadača za Premiership, kao Drogbu ili Alana Shearera. Rekao mi je da bi davao golove kao u Nantesu jer bi igrali na tvoju kvalitetu.

Po mom iskustvu, ako sad ne pokušaš u Premiershipu, kajat ćeš se. Rekli su mi da nisi želio u Cardiff, što je vjerojatno naša pogreška jer smo mi po medijima govorili da te žele Everton, West Ham i drugi klubovi samo kako bi se oko tebe zavrtjela priča. Tako to uvijek radimo, a igrači nekad to pogrešno shvate. No bez toga većina ljudi ne bi znala tko si ti budući da nitko ne prati francusku ligu. Nadam se da je sad sve jasno. Ako su ti potrebna dodatna objašnjenja, ne oklijevaj i javi se."

McKay je ovim mailom uvjerio Salu da potpiše za Cardiff. Nakon što je 19. siječnja potpisao ugovor, Sala se sljedećeg dana vratio u Nantes kako bi se pozdravio sa suigračima i pokupio stvari. U ponedjeljak 21. siječnja se po lošem vremenu u malom Piperu PA-46 vraćao u Cardiff gdje je sljedećeg jutra trebao biti na prvom treningu.

Zrakoplov je u 20:23 nestao s radara i vjerojatno se srušio u more pokraj otočića Alderney u La Mancheu. Jučer su na plaži kod gradića Snoirtville pronađena dva sjedala za koje se s "velikom sigurnošću" tvrdi da pripadaju nestalom zrakoplovu.

Pročitajte više