Nesreća Emiliana Sale

Emiliano Sala - lokalni Tevez i ratnik kojeg je Vaha preporodio

Foto: EPA

TEK nekoliko dana nakon što je dogovorio transfer iz Nantesa u Cardiff za 17 milijuna eura, britanska i francuska obalna straža intenzivno tragaju za nestalim Emilianom Salom.

Britanska agencija za civilno zrakoplovstvo objavila je da je kontrola leta u ponedjeljak oko 20 sati izgubila kontakt sa zrakoplovom koji je zadnji put na radaru viđen kod otoka Alderney između Velike Britanije i Francuske, 15 kilometara udaljenog od Normandije.

>>> Nestao avion kojim je letio najskuplji igrač Cardiffa

>>> Nestali nogometaš zadnju sliku objavio je uz zlokoban i tužan potpis

>>> Vaha: Sala mi je bio poput sina, ovo je najteži trenutak u mojoj karijeri

>>> Potraga za Salom: Predmeti nađeni u moru "gotovo sigurno" su dijelovi zrakoplova

>>> Posljednje Saline riječi: Ako za sat vremena ne bude vijesti od mene...

Koban let, sve manje nade

U trenutku nestanka zrakoplov je letio na visini od 800 metara. Pilot je uputio molbu za prisilno slijetanje nakon koje se zrakoplovu, u kojem su bili samo Emiliano Sala i pilot, gubi svaki trag.

S obzirom na dojavu, hitno je pokrenuta akcija potrage i spašavanja. U ponedjeljak navečer i tijekom cijelog utorka nekoliko je helikoptera i brodova bezuspješno tragalo za Emilianom Salom i pilotom. Pronađeni su samo brojni dijelovi letjelice koji, prema neslužbenim informacijama, pripadaju srušenom avionu. 

Premda Salina i pilotova smrt još nije službeno potvrđena, istražitelji ne vjeruju da su preživjeli ako se zrakoplov srušio u more. U trenutku nestanka aviona valovi su, uz snažne pljuskove, bili visoki oko dva metra. 

Salin novi početak

U skladu sa svojim gospodskim manirama, Emiliano Sala rekordan transfer u Nantesovoj i Cardiffovoj povijesti namjeravao je proslaviti s već bivšim suigračima francuskog kluba. Osobito s Vahidom Halilhodžićem, čovjekom zaslužnim za njegov preobražaj.

Doputovao je u Francusku i pozdravio se s klupskom upravom, stručnim stožerom i suigračima. Usput se požalio na stanje aviona kojim je doputovao. Let do Nantesa ocijenio je "vrlo neugodnim". 

Potraga za Emilianom Salom ujedinila je Nantes i Cardiff, francuski i engleski nogomet, Europu i svijet. Unatoč nadama, svakim satom sve je izgledniji najgori scenarij.

Navijači već pokraj stadiona francuskog i engleskog kluba simbolično polažu cvijeće i pale svijeće.

Transfer u Cardiff trebao je predstavljati Salin novi životni i nogometni ciklus. Argentinac je domovinu napustio 2010. godine, s tek navršenih 20 godina. Bordeaux ga je prigrlio i posudbama u Orleans, Niort i Caen omogućio da stasa i prilagodi se europskom nogometu i načinu razmišljanja. 

S dobrim predosjećajem, Nantes ga je otkupio 2015. godine za milijun eura. Tri i pol godine kasnije, nakon 48 pogodaka i 13 asistencija u 133 utakmice, preprodao ga je za klupske anale rekordnih 17 milijuna eura.

Lokalni Carlos Tevez zaljubljen u krimiće

U Nantesu se iskazao tipičnim argentinskim golgeterskim potencijalom. Nagli preporod doživio je nakon što je uprava kluba početkom listopada 2018. dovela trenera Vahida Halilhodžića, nekadašnjeg golgetera slavnog i trofejnog francuskog kluba tijekom 1981. i 1986. godine. Dosegnuo je i potvrdio nogometnu zrelost, a Cardiff je, kao nekoć Nantes, preduhitrio konkurenciju. 

"S njim sam imao jedan poseban odnos. Praktički imam osjećaj kao da sam izgubio sina. Prvi dan kada sam preuzeo klub, došao je i on. Bio je u jednoj posebnoj situaciji, moralno vrlo slomljen, nije bio u nekoj formi, bio je izrazito nezadovoljan. Tako sam s njim imao desetke razgovora, radio je kao lud, slušao je i taj trud i rad se isplatio. Odigrao je najbolju sezonu u svojoj karijeri i zbog toga mi je sve ovo vrlo teško palo", neutješno je Vahid Halilhodžić poručio za Index.

L'Equipe na današnjoj naslovnici tiskovnog izdanja oplakuje "nestalog ratnika". Francuski i argentinski mediji sa žaljenjem, ali i ponosom pišu o Emilianu Sali, mirnom i povučenom čovjeku izraženih moralnih principa koji voli detektivske romane.

Nikada nije putovao bez knjige u torbi. Odudarao je od ostalih. Dok su drugi tipkali po mobitelima, on je čitao i u carstvu tišine stvarao svoj drugi imaginarni svijet. Bio je sklon i glazbenoj umjetnosti, posebice gitari.

Dok je nastupao za Niort, tamošnji mediji nazivali su ga lokalnim Carlosom Tevezom. Nisu pogriješili. Isticao se napadačkim instinktom, kao i karakterom. Živahan, otporan, temperamentan. Pravi južnoamerički ratnik.

"Da je Englez, bio bi preslika Jamieja Vardyja", tvrde francuski nogometni stručnjaci.

Uvijek je bio točan, nikada nije kasnio. Usavršio je igru glavom. Nedostajala mu je tehnika, ali imao je karakter "lisce u šesnaestercu".

Dok je bio u Nantesu, tražio ga je Wolverhampton. Nudio je četiri milijuna eura, no ponuda je odbačena. I sam još nije bio uvjeren da je dorastao engleskom nogometu. Bio je realan, znao je da još nije sazrio.

"Još nisam ostavio svoj pečat u Nantesu. Kada odlučim otići, želim znati da sam iza sebe ostavio pozitivna sjećanja", svojevremeno je govorio.

Svoj san je ispunio. U Nantesu je ostavio pečat, a istovremeno je nogometno sazrio.

Zatim se ukrcao u zrakoplov za Cardiff...

Pročitajte više