ENGLESKA - BELGIJA 0:1 Januzaj golčinom srušio Engleze i poslao ih u dio ždrijeba u kojem je Hrvatska

Foto: EPA-EFE

BELGIJA je u 3. kolu skupine G pobijedila Englesku 1:0 golom Adnana Januzaja iz 51. minute i osvojila prvo mjesto u skupini. Belgijci će u osmini finala igrati protiv Japana (2. srpnja), a Engleska ide na Kolumbiju (3. srpnja) u dijelu ždrijeba u kojem je Hrvatska.

Rezultati by SofaScore

Trebala je to biti jedna od najjačih utakmica prvog kruga Svjetskog prvenstva, no pretvorila se u revijalnu koja se nikome nije pretjerano igrala. Gareth Southgate je u uvodu rekao da njegova momčad ide na pobjedu, a belgijski izbornik Roberto Martinez je rekao da je pobjeda u ovoj utakmici najmanje važna.

Samo zvijezde znaju tko je što mislio od njih dvojice, ali su zajedno napravili 17 promjena u odnosu na momčadi koje su igrale drugom kolu. Engleska je iz te momčadi imala samo Pickforda, Stonesa i Loftus-Cheeka, a Belgija Curtoisa i Boyatu. U takvim kombiniranim sastavima, u kojima je najvažnije bilo da se nitko ne ozlijedi, Belgija je bila bolja i mogla je slaviti i puno uvjerjlivijom razlikom.

U 6. minuti Pickford je izvadio odličan udarac Tielemansa, a četiri minute kasnije Cahill je s crte izbio loptu koja se od Batshuayija odbila u gol. To je bilo sve što se dogodilo u prvih 45 minuta, sa samo dva udarca u okvir Belgijaca i nijednim Engleske. 

Belgijci su svoj treći pretvorili u gol. Igrala se 51. minuta kad je Januzaj dobio loptu iskosa s desne strane, onda fintom povaljao Rosea i prekrasnim udarcem pogodio suprotne rašlje. Englezi su 15 minuta kasnije stvorili prvu suvislu akciju. Jamie Vardy je fantastično proigrao Rashforda koji izbija sam pred Curtoisa, ali u čistoj šansi puca pokraj gola.

U 83. minuti netko od Belgijaca je izbio udarac Rosea koji bi sigurno završio u golu, a crveni vragovi su u završnim minutama propustili napuniti Engleze. Prvo je u 89. minuti Pickford sjajnom obranom skinuo bombu Mertensa. U sljedećem napadu nitko od petorice Belgijaca u petercu nije uspio ugurati loptu u gol, a u zadnjoj akciji na utakmici Mertens je odlično proigrao Fellainijia koji u dobroj poziciji pogađa vanjski dio mreže.

Tako je Belgija osvojila prvo mjesto u skupini, a da nitko u biti nema pojma koliko je ova momčad zapravo jaka. Lukaku, De Bruyne i društvo poigravali su se u prva dva kola s Panamom i Tunisom, a u prvoj pravoj utakmici igrali su u rezervnom sastavu. Isto vrijedi za Engleze. Southgateova momčad na identičan način je prošla skupinu, a ovaj poraz baš ništa ne govori o Engleskoj. Dapače, dobro im je došao jer idu u, na prvi pogled, puno lakši dio ždrijeba u kojem je i Hrvatska, ako u nokaut fazi uopće ima laganih protivnika.

Belgija je veliki favorit protiv Japana, a tek će utakmica s Brazilom (ili Meksikom) u eventualnom četvrtfinalu biti prava potvrda jesu li spremni za pravi rezultat. Englezi će svoje “jesu li ili nisu” morati pokazati već protiv Kolumbije. Dobra vijest za jedne i druge jest da se u prvom krugu praktički nisu ni oznojili.

Pročitajte više