LIGA NACIJA

ENGLESKA - HRVATSKA OD 15:00 Nikola Vlašić od prve minute na Wembleyju

Goran Stanzl/PIXSELL, Index, Hina

U HRAMU nogometa, pred 90 tisuća gledatelja, od 15 sati, igra se nogometni klasik. Engleska protiv Hrvatske, u Ligi nacija, četiri mjeseca nakon polufinala SP-a u Moskvi. Englezi su rasprodali stadion za revanš, nakon što im je Hrvatska u Rusiji, kako kažu, slomila srce. Danas igraju jednu od važnijih utakmica ove generacije.

>>> U Londonu više od tri tisuće hrvatskih navijača! Jeste li među njima? Šaljite nam navijačke fotke i videa na desk@index.hr ili putem naše Facebook stranice. 

Hrvatska, nakon spektakularne pobjede protiv Španjolske (3:2 na Maksimiru), na Wembley dolazi po prvo mjesto skupine, a igra i za status nositelja u europskim kvalifikacijama.

Ozljedom Ivana Rakitića otvorilo se mjesto u prvih 11, a poziciji na koju je trebao uskočiti Mateo Kovačić.

Međutim, posljednje informacije iz Londona govore kako je i njegov nastup upitan, nije trenirao uoči utakmice i izbornik Zlatko Dalić ima dvije solucije.

Dalić u problemima: Glavna Rakitićeva zamjena nije trenirala

Hrvatska istrčala na Wembley prvi put nakon devet godina

To su načeti Milan Badelj i mladi Nikola Vlašić. Nakon jučerašnjeg treninga,  nastupu je od prve minute bliži Vlašić, pa bi sastav Hrvatske trebao izgledati ovako:

Dalićeva dvojba oko lijevog beka razriješena je u korist Tina Jedvaja, junaka pobjede nad Španjolcima 3:2. Josip Pivarić baš kao i Milan Badelj nije potpuno u formi pa se Dalić odlučio na spremnijeg igrača.

Računica je vrlo jasna. Hrvatska bi pobjedom bila prva momčad u skupini i osigurala bi final four Lige nacija. S remijem s barem jednim zabijenim golom sačuvala bi "prvoligaški" status, dok bi u svakom drugom raspletu ispala u ligu B.

Hrvatska na Wembleyju može jako puno dobiti, ali i izgubiti

Englezima, kao i Hrvatskoj, igra samo pobjeda, dok bi Španjolska prošla samo u slučaju remija Southgateove i Dalićeve momčadi.

Prvi kriterij određivanja poretka u Ligi nacija je međusobni omjer, onda gol-razlika u međusobnim susretima, potom broj zabijenih golova i onda golovi u gostima.

Ovo bi trebala biti otvorena utakmica jer pobjeda donosi prvo mjesto i plasman u doigravanje Lige nacija. To je najavio i Ivan Perišić na press konferenciji.

"Mislim da će biti skroz otvorena utakmica, bit će puno šansi. Možemo očekivati ludu utakmicu, pa tko pobijedi, pobijedi."

Perišić objasnio zašto ćemo gledati ludu utakmicu na Wembleyju

Za domaćina je to prilika za svojevrsni revanš nakon njima bolnog poraza u polufinalu Svjetskog prvenstva u Rusiji. No s tim se ne slaže hrvatski izbornik.

"Znam da engleska javnost i navijači žele da se nogomet vrati doma i oni to zaslužuju, ali nama je motiv igrati za Hrvatsku i osvojiti prvo mjesto."

Dalić na Wembleyju: Engleska ne može uzvratiti Hrvatskoj za poraz u Rusiji

Englezi su se u igru za prolazak vratili na isti način kao i Hrvatska - pobjedom nad Španjolcima 3:2. Oni su to učinili u gostima pa su danas favoriti, što je potvrdio i Ivan Perišić jučer.

U odnosu na Rujevicu, njihov izbornik Gareth Southgate promijenit će pola sastava, ali i formaciju.

Potencijalni sastav Engleske:

Pickford; Walker, Stones, Gomez, Shaw; Henderson, Barkley, Alli; Lingard, Sterling; Kane

Evo s kakvim će sastavom Engleska napasti Hrvatsku na Wembleyju

U odnosu na 3:0 pobjedu protiv SAD-a u četvrtak, ovdje je osam novih igrača, no formacija je ista, 4-3-3.

"Ne mislim da je za Hrvatsku problem što je igrala tako tešku utakmicu prije tri dana. Za ovu hrvatsku reprezentaciju nema teške utakmice, a to smo vidjeli i u Rusiji. Prije utakmice s nama su dvaput igrali produžetke i pucali penale, onda su i protiv nas igrali produžetak i pobijedili. Hrvati za svoju zemlju igraju s jako puno ponosa, baš kao i mi. Koliko im reprezentacija znači vidjelo se baš i u utakmici protiv Španjolske, kad su burno s navijačima proslavili pobjedu", rekao je Southgate.

Southgate: Za ovu Hrvatsku nema teške utakmice

Za razliku od prijašnjih duela s Englezima, njihova javnost nešto je opreznija u najavi pa Hrvatska više ne djeluje kao lak zalogaj. No što se tiče nogometaša, respekt je uvijek bio obostran.

Kane se naklonio Modriću pa oduševio šalom uoči utakmice odluke

To se lako iščita iz riječi Harryja Kanea, kapetana Engleske.

"Luka Modrić spada među najbolje igrače svijeta. Igrao sam s njim malo kao klinac i mislim da svi znaju koliko je dobar. Zaslužio je sve nagrade koje je dobio jer je jedan od najboljih na svijetu. Samo da sutra bude malo lošiji", našalio se Tottenhamov golgeter i oduševio okupljene novinare.

Standings provided by Sofascore LiveScore

 

Pročitajte više