Engleski klubovi vraćaju stajanje na stadione?

Foto: Getty Images/Guliver Image

TOG 15. TRAVNJA 1989. godine na utakmici Liverpoola i Nottingham Foresta na stadionu Hillsborough u Sheffieldu poginulo je 96 navijača Liverpoola. Za najveću tragediju u povijesti engleskog nogometa sud je u ranije ove godine izravno optužio policiju, koja je reagirala katastrofalno, ali i dizajn dotrajale tribine Leppings Lane, koja je bila pretrpana gledateljima.

Jedna od prvih sigurnosnih promjenama na engleskim stadionima u godinama nakon tragedije bilo je potpuno ukidanje stajaćih tribina na stadionima kako bi se izbjegle slične scene.

No, nakon što je Celtisc iskoristio rupu u zakonu, prema kojem se propisi za engleske ne odnose na škotske stadione i ove godine otvorio prvu stajaću tribinu u britanskom nogometu, istu inicijativu pokrenula je većina od 20 klubova Premier lige.



"Sigurnost gledatelja nam je apsolutni prioritet i svi su klubovi su, razumljivo, izrazito oprezni kad se priča o ovoj ideji. Riječ je o jako delikatnoj i, za neke, vrlo emotivnoj temi i nema sumnje da ćemo napraviti sve da, ukoliko dođe do promjena, sigurnost bude zajamčena", stoji u službenom priopćenju lige.

Nadaju se boljoj atmosferi?

Glavni razlog za vraćanje stajaćih tribina je stvaranje još bolje atmosfere na engleskim stadionima, ali i sve glasnije inicijative udruge svih engleskih navijača.

"Drago nam je da se napokon razmatra naša inicijativa. Smatramo da navijači imaju pravo na izbor između sjedenja i stajanja na stadionima", rekao je predsjednik udruge Martin Glenn.

I dok će klubovi pokušati progurati inicijativu i tako još dodatno zaraditi na ulaznicama, ideja neće tako lako zaživiti u britanskom parlamentu.


"Ne planiramo u dogledno vrijeme donositi nikakve promjene u pravilniku o stadionima", rekao je glasnogovornik ministarstva kulture, medija i sporta.

Obitelji u strahu: Upozorili smo vas

Skeptične su i obitelji poginulih na Hillsboroughu, koje smatraju da bi vraćanje stajaćih sektora bio korak u mračnu prošlost.

"Imamo tendenciju zaboravljati prošlost. Jedna loša odluka, odvest će prema drugoj, pa trećoj... Nadam se da neću biti živa kad se tragedija ponovi i kazati vam 'lijepo smo vas upozoravali'", rekla je predstavnica obitelji Sue Roberts, koja je na Leppings Laneu izgubila brata.

Pročitajte više