PREMIERSHIP

Engleski savez donio kvote o zapošljavanju manjina. Samo jedan klub nije pristao

Foto: Getty Images/Gulilver Image

ENGLESKI nogometni savez donio je novi propis o zapošljavanju manjina u nogometnim klubovima. 

Što znači novi propis?

Iz Saveza kažu kako je glavni cilj propisa "obračunavanje s rasizmom u nogometu i unaprjeđenje statusa žena u nogometu".

Ovaj propis odnosi se na zapošljavanje nogometnog osoblja, a klubovi će ubuduće morati poštovati ove smjernice.

Barem 15% novih zaposlenika u upravljačkim i izvršnim strukturama mora imati pozadinu BAME. BAME je akronim za Black Asian Minority Ethnic, odnosno rasne i etničke manjine. Od tih 15%, 30% moraju biti žene.

Barem 25% novih trenera moraju imati pozadinu BAME, a 10% od toga se mora odnositi na trenerske promjene u seniorskoj momčadi.

Barem 50% novih trenera u ženskom nogometu moraju biti žene. Od toga, 15% mora otpasti na žene s pozadinom BAME.

Lista za intervjue za posao morat će sadržavati barem jednom ženskog i muškog kandidata, pod uvjetom da zadovoljavaju uvjete za novi posao.

 

Southampton je jedini prvoligaš koji zasad nije pristao na novi propis

Preko 40 klubova dobrovoljno je prihvatilo ove propise, a čak 19 od 20 klubova Premiershipa. Jedini koji to nije učinio je Southampton.

Southampton je dao izjavu u kojem podržava ovakvu akciju, ali mora sagledati sve aplikacije koje bi novi propis mogao imati u odnosu na postojeće propise Premiershipa koje nastoje podići ravnopravnost manjina.

Jedan od idejnih začetnika ovakvog propisa je bivši branič Chelseaja i Aston Ville Paul Elliot. Kaže kako ga je rečenica Raheema Sterlinga potaknula na takav potez. Naime, napadač Manchester Cityja je jednom prilikom rekao kako "u upravljačkim strukturama ne vidi ljude poput sebe". 

Elliot smatra kako će se još klubova odlučiti na podršku ovoj ideji. "Siguran sam da će se svakim danom pridružiti još više klubova. To ima ekonomskog smisla. Klubovi su poslovi i žele biti reprezentativni u odnosu na populaciju koju predstavljaju i bazu navijača", rekao je za BBC.

Klubovi će biti dužni na godišnjoj razini podnositi izvještaje savezu o poštovanju novog propisa. U slučaju da ne zadovolje neki od uvjeta, morat će pružiti valjan razlog zašto nisu uspjeli provesti propise.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Pročitajte više