ŽENSKI SP

Englezi bijesni zbog ove proslave gola: "Nitko ih tako nije uvrijedio od 1773."

Foto: EPA-EFE

AMERIČKA ženska nogometna reprezentacija pobijedila je u polufinalu Svjetskog prvenstva Englesku 2:1 i za obranu naslova će igrati s pobjednikom susreta Nizozemska - Švedska (21:00).

Veliki dvoboj SAD-a i Engleske imao je kontroverzan uvod nakon što su Amerikanci uhvaćeni kako špijuniraju Engleskinje i ulaze im u sobe dok su one bile na treninzima. Američki špijuni skrivali su se u šumi kraj terena na kojem je Engleska trenirala te su snimali trening da bi ih osoblje potjeralo nakon nekoliko minuta.

U takvoj, naelektriziranoj atmosferi, Amerikanke su sinoć u Lyonu slavile 2:1, a tragičarka za Englesku bila je Stephanie Houghton koja je u 84. minuti promašila penal za produžetak. Glavna priča nakon utakmice je jedna od najboljih igračica na svijetu, Alex Morgan, koja je drugi gol za SAD proslavila tako što je imitirala ispijanje čaja, aludirajući na kultnu englesku tradiciju.

Njezina reakcija izazvala je milijune reakcija na društvenim mrežama, a žensko finale je u jednom trenutku bio najkomentiraniji događaj na Twitteru. Englezi su njezinu proslavu doživjeli kao klasičnu provokaciju, a američki mediji su njezin potez povezali s Bostonskom čajankom iz 1773. godine koja je bila početak američke revolucije. Podsjetimo, Amerikanci su tog 16. prosinca 1773. godine u bostonskoj luci u more bacili sav čaj koji je stigao iz istočnoindijske kompanije u znak prosvjeda zbog nametnutih poreznih zakona od strane Engleske.

"Nitko Engleze nije tako uvrijedio kad je čaj u pitanju još od vremena kad je bačen u more u Bostonu", stoji na naslovnici New York Posta uz veliki naslov "Čajanka!"

Jedan od najglasnijih kritičara ovakvog poteza bio je poznati engleski voditelj Piers Morgan koji je odmah nakon proslave svoje prezimenjakinje pozvao Engleskinje na bunt.

"Ajde, Lavice! Neka se ovi bahati Jenkiji zagrcnu", napisao je na Twitteru dodavši da je to praktički objava rata.

Inače, utakmicu je u Engleskoj gledalo 11,7 milijuna ljudi te je to bio najgledaniji televizijski događaj u Engleskoj ove godine.

Pročitajte više