VAR

Englezi otvorili borbu oko VAR-a, traže promjenu pravila. Wenger čovjek odluke

Foto: Getty Images / Guliver image

ENGLESKI nogometni savez (FA) ovaj vikend FIFA-i šalje važnu prosvjednu notu oko VAR-a. U dopisu će upozoriti da odluke VAR-a o minimalnom zaleđu ubijaju uzbuđenje igre te kako postoji potreba da se u natjecanju napadačima omogući malo slobode. Engleski nogometni šefovi nadaju se podršci Njemačke, Španjolske i UEFA-e kako bi se FIFA-u uvjerilo da dopusti određenu fleksibilnost. O ovom pitanju odlučivat će se na sastanku International FA Boarda (IFAB) u subotu u Belfastu, piše londonski The Times.

Ključna tijela FA-a i Premierlige smatraju da zbog nesavršenosti tehnologije koja odlučuje o zaleđu nacionalnim ligama i drugim natjecanjima treba dopustiti da sami odluče što će se smatrati jasnim i očitim.

Sudački šefovi Premier lige izračunali su da bi tolerancija od 10 centimetara pri odlukama o marginalnom zaleđu omogućila još devet golova ove sezone u najvišem razredu engleskog nogometa. To bi se moglo ugraditi u VAR iscrtavanjem debljih linija pri odlučivanju je li igrač u zaleđu, ističe The Times.

Jedan je izvor uključen u razgovore rekao: "Gubimo previše golova, ubijamo uzbuđenje i gubimo iz vida kako je smisao nogometa da bude zabavan."

FIFA-ina je podrška ključna jer krovna nogometna organizacija ima četiri od osam glasova u IFAB-u, dok četiri britanska saveza imaju po jedan glas. Da bi prijedlog bio prihvaćen, potrebno je šest glasova.

Šef FIFA-inog sudačkog odbora Pierluigi Collina dosad se protivio fleksibilnosti, tvrdeći da se kod zaleđa radi o crno-bijelim odlukama. Međutim, vjeruje se da je FIFA-in predsjednik Gianni Infantino iskazao simpatije za stajalište da tehnologija još uvijek nije dovoljno precizna da bi bila apsolutno pouzdana. Marginalna zaleđa posebno su bila tema u engleskom nogometu, za razliku od, primjerice, talijanskog, dijelom i zbog tendencije momčadi u Premier ligi da igraju s visokim defenzivnim linijama.

Ključna uloga Wengera 

Arsene Wenger, bivši Arsenalov trener, koji je sada u FIFA-i zadužen za pravila igre, imat će ključan utjecaj na odluku. Početkom ovog mjeseca on je potvrdio da FIFA razmišlja o prijedlogu da se promijeni i samo pravilo o zaleđu, tako da između napadača i braniča mora postojati jasan prostor kako bi napadač bio u zaleđu.

Očekuje se da će se na IFAB-u raspravljati o ovom prijedlogu, nastavlja The Times, ali neće biti odlučivanja o njemu. Međutim, bivši premierligaški sudac Howard Webb kaže kako se promjene mogu očekivati u budućnosti.

"Ne bih se iznenadio da se uvedu određene prilagodbe. Kad sam 1989. godine počinjao suditi, bili ste u zaleđu ako ste bili u liniji s posljednjim igračem obrane, a potom je to postalo dopuštena pozicija", rekao je Webb, danas sudački šef u američkom Major League Socceru, te nastavio:

"Dakle, tijekom vremena bilo je promjena i uvijek se išlo na ruku napadačkim momčadima, a pomoćni su suci na zaleđe gledali tako da u slučaju dvojbe odluče u koristi napadačima. S VAR-om je omogućena doista detaljna provjera, što znači da prednost koju su suci na terenu procjenjujući golim okom davali napadačima sada više ne postoji. Promjena propisa omogućila bi da se to ispravi."

Webb je također rekao kako očekuje da će suci u Premier ligi sve češće koristiti monitore uz teren.

"Odluke svaki put radije prepuštamo ekranu. Povratne informacije koje smo dosad dobivali od navijača i klubova govorile su nam da oni to žele. Premier liga se ove sezone priklonila stajalištu da to nije nešto što oni žele koristiti. Oni žele da sve bude brže. Oni će i dalje koristiti pregled i odlučit će je li to metodologija koju žele koristiti i treba li je češće koristiti", rekao je Webb za The Times.

Kako je The Times već pisao, prijedlog da se dopuste privremene zamjene trajanja do 10 minuta, dok se provjerava jesu li igrači zadobili kontuzije ili potres mozga, vjerojatno neće proći. Prijedlog FA i Premier lige za još jednom zamjenom u slučaju sumnje na kontuzije također bi mogao biti odbijen jer je FIFA zabrinuta da bi treneri mogli zlorabiti ovo pravilo kako bi ishodili dodatnu zamjenu igrača. Međutim, IFAB bi mogao dopustiti testiranje drugih sustava zamjena zbog kontuzija.

Pročitajte više