RAT U UKRAJINI

Englezi: Wimbledon ne smije biti vjetar u leđa Putinu. Zato donosi novo pravilo

INVAZIJA na Ukrajinu nije promijenila samo geopolitičke odnose u Europi nego je utjecala i na sport. Brojni svjetski savezi, turniri i natjecanja provode određenu vrstu sankcija protiv ruskih sportaša, a najdalje je u tome otišao najveći Grand Slam, Wimbledon.

Podsjećamo, britanski ministar sporta Nigel Huddleston prije dva tjedna objavio je kako ruski i bjeloruski tenisači i tenisačice mogu nastupati samo pod neutralnim zastavom. "Osim toga, važno je da Ruskinje i Rusi koji budu igrali na Wimbledonu nipošto ne podržavaju Vladimira Putina i razmišljamo što napraviti kako bismo dobili jamstva da oni to doista ne čine.

Prvi korak je da se jasno distanciraju od Vladimira Putina, njegovih stavova i postupaka", stoji u priopćenju. Engleski mediji pišu o novom pravilu. Wimbledon bi prema njemu mogao suspendirati drugi reket svijeta, Danila Medvedeva, čak i ako se odrekne Putina.

Strah od Putina

Naime, Daily Mirror piše kako u Velikoj Britaniji vlada strah da bi, ako Wimbledon osvoji (bjelo)ruski tenisač ili tenisačica, to predstavljalo snažan vjetar u leđa Vladimiru Putinu pred međunarodnom zajednicom.

Huddleston je u svom priopćenju aludirao na Medvedeva te bjelorusku tenisačicu Arinu Sabalenko kada je rekao: "Želimo dobiti pisano uvjerenje da ne primaju novac od Putina, Rusije ili Bjelorusije i da im neće izražavati podršku ni na koji način."

Prema pisanju otočkih medija, sve bi moglo otići korak dalje. Tako bi se moglo u potpunosti zabraniti sudjelovanje ruskih sportaša na Wimbledonu. Britanci ističu da postoje posebni protokoli koji dozvoljavaju organizatoru Wimbledona da povuče takav potez.

Wimbledon ima poseban status

All England Club ima poseban status kao organizator Wimbledona. Dok se svi ostali Grand Slamovi nalaze unutar protokola u kojima podliježu ATP i WTA pravilima, najpoznatiji svjetski turnir na travi ima status privatnog turnira. Tako može, bez straha od sankcija i tužbi, vući poteze koje drugi Grand Slamovi ne mogu.

"Privatni turniri imaju više slobode u pogledu toga kome će dopustiti da se natječe i nisu podvrgnuti istim zakonima o diskriminaciji kao i ostali turniri", rekao je glasnogovornik Wimbledona. "Imate slobodu zabraniti nekome nastup - ako je proglašen krivim za namještanje utakmica ili doping, na primjer - ali morate biti u stanju dokazati to."

Odluka se još razmatra, navode mediji. Ovisit će o ratnoj situaciji i drugim pitanjima vezanim uz svjetsku političku scenu. Sve će biti poznato do sredine svibnja, kada organizator mora objaviti propozicije.

Pročitajte više