EP biljar: Četvrto zlato za senzacionalnu Jasmin Ouschan!

POSLJEDNJI dan 32. Europskog prvenstva u pool biljaru bio je rezerviran za finala popularne "devetke".  U ženskoj konkurenciji se očekivalo i četvrto zlato za Jasmin Ouschan, što je ova Austrijanka, na sveopće oduševljenje, i ostvarila. Turnir u muškoj konkurenciji je bio puno neizvjesniji.

Od naših reprezentativaca najuspješniji je nastup imao Luka Kutleša - ušavši  među posljednja 32. Protiv Šveđanina Jima Chawkija trebao je izboriti ulazak u osminu finala. Nažalost, nije uspio te ga je Šveđanin pobijedio 9:6. Prvi nastup na Europskom prvenstvu Kutleša je završio na vrlo dobrom 17. mjestu.

Do polufinala u muškoj konkurenciji probio se Nijemac Ralf Souquet, koji je već imao osvojeno zlato u "desetci" na ovom EP-u dok su ostali polufinalisti bili bez osvojene medalje na ovom EP. Probio se također Poljak Mateusz Sniegocki i nakon polovice meča uspio slomiti otpor mladog Rusa Ruslana Chinahova te pobjedom 9:6 proći u finale. U drugom polufinalu Souquet se nakon vodstva Grka Aleksandrosa Kazaqia sa 4:2 maestralno vraća u susret preokrenuvši rezultat u svoju korist na 7:4. Souquet pobjedom od 9:6 prolazi u finale.

Muški finale između Sniegockog i Souqueta ponudio je gledateljima sve što jedan vrhunski sportski događaj može ponuditi. Posljednja disciplina na ovom EP-u i posljednji finale bio je najbolje dosad odigrani. Bio je to dvoboj trenutno prvog i petog na Eurotour rang-listi. Sami finale je počeo uvjerljivom igrom Nijemca koji vrlo brzo dolazi u vodstvo od 5:2. Svi su očekivali uvjerljivu pobijedu Nijemca, svi osim Sniegockog koji se budi i počinje igrati svoju igru koja ga je i dovela do finala. Poljak smanjuje rezultat na 6:5 i 7:6 te uspijeva izjednačiti na 7:7 i 8:8. U posljednjoj partiji Souquet smireno rješava situaciju na stolu za pobjedu od 9:8 i osvaja naslov europskog prvaka u "devetci".

O kvaliteti igre u muškom finalu dovoljno je reći činjenicu da je od 17 odigranih partija u finalu njih čak 14 bilo završeno iz "štapa".

U ženskom turniru, ali i na cijelom prvenstvu, dominirala je Austrijanka Jasmin Ouschan i od početka se samo čekalo tko će joj biti protivnik u finalu. Ouschan pobjedom od 7:3 nad Norvežankom Line Kjorsvik prolazi u finale gdje ju je čekala suigračica iz reprezentacije Gerda Hofstatter, koja je u neizvjesnom i napetom meču polufinala sa 7:6 pobijedila mladu Njemicu Inu Jentschuru. Njemici je ovo prvi nastup na EP-u s kojeg se vraća s broncom iz devetke i "srebrom" iz "desetke".

U austrijskom finalu Ouschan ništa nije prepustila slučaju i odlučnom igrom pobjeđuje Hofstatter 7:0, osvojivši tako svoje četvrto zlato. Ouschan je ispisala jednu stranicu biljarske povijesti jer nikome do sada nije uspjelo na EP-u osvojiti zlato u svim disciplinama. Nakon meča Ouschan je izjavila kako je bila pod velikim pritiskom jer su svi od samog početka govorili kako će osvojiti sva četiri, ali trebalo je to pokazati i u igri. Izniman uspjeh koji će biti vrlo teško nadmašiti.

U konkurenciji osoba u kolicima jednako uvjerljivo vlada Finac Jouni Tahti, redoviti sudionik svih polufinala na svakom EP-u. Tahti pobjedom nad Slovencem Metejom Brajkovićem prolazi u finale. Protivnik u finalu mu je bio Šveđanin Henrik Larsson, koji je preko Engleza Roya Kimberleyja ušao u svoj drugi finale na ovom EP-u.

Sam finale pokazao je nadmoć Finca koji pobjedom od 7:1 nad Larssonom uzima zlato u "devetci", drugo na ovom EP-u.

Finalnim danom u "devetci" završen je 32. EP u biljaru. Zagreb i Hrvatska su mogli vidjeti najbolje europske i svjetske igrače biljara i uživati u njihovim izvedbama. Hrvatska reprezentacija odigrala je zapaženu ulogu iako nije osvojena niti jedna medalja. Cilj zacrtan na početku prvenstva o ulasku jednog ili dva igrača u završnicu je i ostvaren. Najbolji rezultat u muškoj konkurenciji ostvario je Ivica Puntnik zauzevši 5. mjesto u "desetci", dok je od žena najbolji rezultat ostvarila Zrinka Antonijević 9. mjestom u "osmici".

Na ceremoniji poslije finala "devetke" Nijemac Ralf Souquet proglašen je igračem godine. U glasanju su sudjelovali registrirani igrači u Europi. Hrvatskom biljarskom savezu na čelu sa Zdravkom Mamićem Europska biljarska pool federacija uručila je diplomu za organizaciju Europskog prvenstva, uz ocjenu kako je ovo do sada najbolje organiziran EP.

Pročitajte više