EUROPSKE LIGE

Erdoganov klub pokorio je Tursku, a uskoro će ga upoznati i Europa

Foto: EPA

TURSKA je jučer dobila novog prvaka, a riječ je o Istanbul Bašakšehiru, klubu osnovanom 1990. godine. Kolo prije kraja Bašakšehir je pobjedom protiv Kayserispora Roberta Prosinečkog slavio 1:0 i osigurao titulu.

Ne samo da su osigurali titulu, već su gotovo pa sigurno poslali u drugu ligu Kayserispor i Prosinečkog koji sada u zadnjem kolu trebaju čudo za opstanak. 

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Režimski klub

Strijelac jedinog gola na susretu bio je Mahmut Tekdemir u 19. minuti. Riječ je o igraču koji je u Bašakšehiru od 2005. godine, a njim je dvije godine kasnije i ušao u prvu ligu, gdje se zadržao do danas.

Osim što je sada poznat po osvojenom naslovu prvaka, Bašakšehir je poznat i po tome što slovi za režimski klub pod patronatom turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Klub je imao dobio po istanbulskom kvartu, a priča se kako klub uopće nema svoje navijače, već se događaju situacije da klub igra derbi s Galatasarayem na domaćem terenu i da većina ljudi na stadionu navija za Galatasaray.

Utočište za potrošene igrače

Momčad vodi legendarni turski igrač Okan Buruk, a politika kluba je usmjerena prema dovođenju iskusnih igrača s iskustvom nastupa u ligama Petice, ali s nedovoljno interesa ili kvalitete da nastave igrati na najvišem nivou.

Uspon Istanbul Bašakšehira

Tako je kroz godine Bašakšehir postao dom Robinha, Mehmeta Topala, Dembe Ba, Gokhana Inlera, Martina Škrtela, Edina Višće i brojnih drugih nogometaša. 

Posebno zanimljivi su uvjeti u kojima je Bašakšehir srušio Kayserispor i došao do titule. Čak dva puta za vrijeme utakmice nestajalo je struje zbog čega je oba puta došlo do prekida susreta, ali na kraju je ipak okrunjen novi prvak Turske koji će se već ove jeseni Europi predstaviti kroz Ligu prvaka. 
 

Grafika: Sofascore za IndexSport

Pročitajte više