Euforija u Australiji: Hrvatski gladijatori izazvali nezapamćen interes

PRVI UFC-ov spektakl na australskom tlu još je jednom dokazao neospornu činjenicu - najjača svjetska borilačka organizacija zna što radi i to radi vrlo dobro. Puni kapacitet Acer arene u Sydneyju (16.500) rasprodan je u jednom danu više od dva mjeseca prije zakazanog termina (20. veljače 2010.) što će u povijesti UFC-a ostati zapamćeno kao druga najbrža prodaja uopće.

Podatak je tim nevjerojatniji ako se zna da su australski ljubitelji MMA-a razgrabili ulaznice ne znajući točno koje će borbe gledati. Naime, tek su jučer službene stranice UFC-a objavile prvih šest okršaja, a među njima su i dva "hrvatska" imena - Mirko Filipović i australska MMA legenda hrvatskog porijekla Elvis Sinošić.

Vratimo se na početak priče i tvrdnju da UFC zna što radi i radi to jako dobro. Razlog ovako dobre prodaje ulaznica za UFC 110. bez sumnje leži i u činjenici da su mudri čelnici američke borilačke organizacije na event odlučili uvrstiti čak četiri Hrvata znajući koliko je "jaka" hrvatska iseljenička zajednica u toj zemlji.

Osim već spomenutog Cro Copa i Elvisa Sinošića (koji je izvađen iz pepela samo za ovu prigodu) svoje druge borbe u UFC-ovom kavezu imat će i Igor Pokrajac, odnosno Goran Reljić. Ako nije riječ o Amerikancima (ili rijetko Brazilcima) gotovo je nemoguće na jednom njihovom turniru vidjeti čak četiri predstavnika neke druge zemlje, osim ako iza svega ne leži neka pozadinska priča - u ovom slučaju marketinška.

Iako nije bilo službenih informacija, UFC se naravno potrudio da u javnost ipak procuri kako će Australci (australski Hrvati), ukoliko kupe kartu, moći uživati u četiri hrvatska borca. Priprema je odrađena savršeno, plan je u potpunosti uspio, a 16.500 ulaznica planulo je u nekoliko sati.

Ne treba, naravno, zanemariti niti činjenicu da će u dvije glavne borbe večeri sudjelovati dva bivša Pridova prvaka iz slavnih japanskih MMA dana. Brazilac Minotauro ukrstit će rukavice s Cainom Velasquezom, a njegov sunarodnjak Wanderlei Silva borit će se protiv Michaela Bispinga. Poznato je naime da je australsko MMA tržište uvijek gravitiralo Japanu, prvenstveno zbog slične vremenske zone, ali mnogih novozelandskih boraca koji su se proslavili u K-1 i Prideu.

Hrvatski i australski ljubitelji slobodne borbe ne mogu dočekati 20. veljače, hrvatski borci su sretni zbog novog angažmana, a UFC-ovi čelnici zadovoljno trljaju ruke zbog nove astronomske zarade i uspješnog pokoravanja još jednog velikog tržišta. Upravo je ovo razlog zbog kojeg svi propadaju, a UFC ruši sve rekorde.

Pročitajte više