ZANIMLJIVOSTI

Euro je odgođen. Sjećate li se kojim se još nogometnim natjecanjima to događalo?

Foto: EPA

UEFA je u utorak objavila da će Euro 2020. biti odgođen za 2021. godinu zbog pandemije koronavirusa. Iako nikada nijedno Svjetsko prvenstvo u nogometu nije moralo biti otkazivano, ovo nije prvi veliki turnir koji se neće održati prema rasporedu, piše Marca.

Copa América

Copa América je najstariji veliki turnir u nogometu, ali nije održavan između 1929. i 1935. godine nakon svađe argentinske i urugvajske nogometne federacije nakon finala Svjetskog prvenstva 1930., koje je osvojio Urugvaj. Još jedna stanka uslijedila je između 1967. i 1975. godine - u vrijeme kada je natjecanje i dobilo ime Copa América.

Afrički kup nacija

Godine 1960. Afrički kup nacija odgođen je nakon vojnog udara u zemlji domaćinu – Etiopiji, koji je bio usmjeren protiv vladara Hailea Selassieja. Turnir je umjesto tada održan dvije godine nakon, a Etiopija je izišla kao pobjednik. U novije vrijeme, Libija je izabrana za domaćina Afričkog kupa nacija 2013., ali su zbog libijskog građanskog rata domaćinstvo preuzeli Gabon i Ekvatorijalna Gvineja.

Dvije godine nakon, Afrički kup nacija ponovno je odgođen zbog izvanrednih okolnosti, a zemlja domaćin Maroko tražila je da se turnir odgodi zbog epidemije ebole u Africi. Konfederacija afričkog nogometa (CAF) odlučila je izbaciti Maroko s turnira i održati ga u Ekvatorijalnoj Gvineji.

Azijski kup

Usprkos političkim tenzijama između zemalja poput Sjeverne i Južne Koreje, kao i Irana i Saudijske Arabije, Azijski kup nikada nije preskočen još od kada je prvi put odigran 1956. godine.

Izrael koji je 1964. osvojio natjecanje, deset godina nakon izbačen je s turnira te se priključio najprije Nogometnoj konfederaciji Oceanije, a potom i UEFA.

Pročitajte više