europa liga

Euro-kupovi tek su počeli, ali već imamo najluđu utakmicu u njihovoj povijesti

Foto: Shamrock Rovers FC

EPSKA trosatna bitka u Dublinu između domaćeg Shamrocka i gostujućeg Ilvesa (2:2 nakon produžetaka, 12:11 nakon penala) u prvom pretkolu Europa lige rezultirala je utakmicom za povijest europskih kupova.

Dodatnu draž tome daje što su meč za pamćenje euro-kupova odigrali kontinentalni patuljci, drugoplasirana i četvrtoplasirana momčad nejakog irskog i finskog prvenstva i to u najranijoj i najneatraktivnijoj fazi slabijeg od dvaju europskih klupskih natjecanja.

Shamrock je došao do pobjede kakva je inače moguća samo u filmovima. Dva puta je gubio od Ilvesa, a pred kraj regularnog dijela isključen mu je igrač. Finci su zato svim silama navalili u produžetku kako bi iskoristili igrača više, ali nisu uspjeli probiti Irce.

Slijedili su penali kojih je bilo toliko da su izvođači morali po drugi put pucati. Shamrockov golman Alan Mannus prvo je zabio penal, a zatim ga obranio pri rezultatu 11:11 u raspucavanju. 

Nevjerojatnu pobjedu 26. penalom u seriji donosi Joey O’Brien. S konačnih 12:11 ovo je utakmica s najviše golova iz penala u povijesti europskih kupova.

Pročitajte više