EUROPA JE BEZ NJIH BILA PUSTA Velikan se vraća nakon 1234 dana

Foto: Getty Images / Guliver Image

ZADNJU utakmicu u europskim kupovima igrali su za njih davnog 11. ožujka 2014. kod Atletica na uzvratu osmine finala Lige prvaka.

Danas se vraćaju u Europu od 20 sati, prvom utakmicom 3. pretkola Europa Lige kod rumunjske Universitatee iz Craiove.
 
Milan je prije tri godine kod Atletica izgubio 1:4 i ispao, a takva mu je bila i cijela sezona, tijekom koje je promijenio tri trenera (Allegri, Tassotti, Seedorf), u Serie A bio tek osmi, a u kupu ispao već u četvrtfinalu.
 
Abbiati; Abate, Bonera, Rami, Emanuelson - Essien, Taarabt, De Jong - Poli, Kaka - Balotelli.

To je bio sastav Milana koji je odigrao do danas posljednju utakmicu u europskim kupovima, nakon čega je uslijedilo predugih tri godine i četiri i pol mjeseca posta.
 
Nije to to bez Milana u europskim kupovima, jer Meazza je hram europskog i svjetskog nogometa, a Milan jedan od najvećih klubova na planeti.
 
U europskim kupovima je čak devet puta dizao pehar; sedam u Kupu/Ligi prvaka, gdje je od njega uspješniji samo Real s 12 naslova, a Milan je osvojio još i Kup kupova dva puta. 
 
Ali, nakon spomenutog ispadanja od Atletica u LP, Milan je upao u veliku krizu i nije mogao prići ni "Intertoto kupu", jer sezonu nakon spomenute bio je tek deseti u Serie A, pa sedmi i konačno prošle sezone šesti.
 
I ta pozicija daleko je od one koja bi zadovoljila navijače Milana, ali klub se diže zahvaljujući novom vlasniku, kineskom milijarderu Yonghong Liju. Zahvaljujući kojem je Milan ovog ljeta kupio čak deset novih igrača. Uostalom, iz prve momčadi koja je 2014. MIlanu donijela zadnji europski nastup, ostao je samo Abate. 
Zato je današnji start u nižerazrednom, tek 3. pretkolu i to Europa Lige, debelo ispod povijesnog renomea koji Milan ima u europskom nogometu, ali je idealno mjesto za novi početak.
 
Uostalom, navijače probuđenih Rossonera ni najmanje ne muči što njihov klub, navikao ne na igranje, nego osvajanje Kupa i Lige prvaka, novi početak ima u Europa Ligi. 
 
Za uzvrat protiv neatraktivnog protivnika već je prodano 50 tisuća ulaznica i San Siro će gorjeti u "nebitnom" 3. pretkolu Europa Lige.
 
Početak novog Milana itekako je obećavajući:

Pročitajte više