Europa ozbiljnije gleda hrvatske klubove nakon uspjeha reprezentacije

Foto: Facebook

INDEX SPORT ima razgranatu mrežu novinara u Europi i svijetu koji kao gostujući komentatori najavljuju i analiziraju važne sportske događaje. 

Hajduk u četvrtak od 20 sati na Poljudu kreće u ovosezonsku europsku avanturu. Bijeli će u drugom pretkolu Europa lige ugostiti bugarsku momčad Slaviju iz Sofije, koja je u prvoj rundi s ukupnih 3:1 izbacila finski Ilves Tampere.

Prođu li Splićani Bugare, u trećem će pretkolu igrati protiv boljeg između Rudara iz Velenja i nekad slavne Steaue iz Bukurešta.

O Slaviji ne znamo previše. Gledajući kadar bugarske momčadi vjerujemo da je Hajduk u ovom dvomeču favorit, no nogomet je nepredvidljiva igra i treba biti oprezan.

Ipak, da su Splićani bolja ekipa od momčadi iz Sofije slaže se i Teodor Borisov, bugarski sportski novinar koji nam je pomogao predstaviti Hajdukova europskog protivnika.

Svi koji barem površno prate nogomet u Bugarskoj svjesni su da je Hajduk apsolutni favorit. Slavia je nekad bila velik klub, ali to je davna prošlost. Prvi put od 1996. klub iz Sofije uspio je proći dalje u nekom od europskih natjecanja, a pobjeda u Finskoj bila je prva gostujuća još od 1965. Golem iskorak i sjajan rezultat ova generacija Slavije napravila je prošle sezone, kad je nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca u finalu kupa pobijedila favorizirani Levski. Bila je to velika senzacija. Nitko u Bugarskoj nije to očekivao. Na stadionu je bilo 35 tisuća gledatelja, a njih više od 95 posto bili su navijači Levskog. Međutim, Slavia je zasluženo dobila. Odigrali su sjajno taktički, znali su svoje mane, svjesni su bili da je kvalitetom Levski jači, ali sve su to nadoknadili izuzetno discipliniranom i odgovornom igrom. Mislim da je to jedina šansa Slaviji protiv Hajduka jer su Splićani realno puno bolja ekipa.

Velik problem za Slaviju bit će i činjenica da se momčad u međuvremenu dosta promijenila. Najbolji strijelac Slavije Ivajlo Dimitrov je otišao u armenski Ararat, a ključni igrač zadnjeg reda Kostadin Velkov postao je član njemačkog niželigaša Kemnitzera. Možda će ovo zvučati neobično, ali najbolji igrač Slavije je 42-godišnji vratar Georgi Petkov. Prošli tjedan se lakše ozlijedio i čuva ga se za utakmice s Hajdukom. Petkov je u karijeri odigrao više od 50 europskih utakmica, više nego svi igrači Slavije zajedno. Njegovo iskustvo može biti od presudnog značaja.

Nakon uspjeha Hrvatske u Rusiji, sad će cijela Europa na hrvatske klubove gledati puno ozbiljnije

Drugi vratar Slavije je Grk Antonis Stergiakis. Riječ je o jednom od najboljih mladih igrača Europe i njega je slavni The Guardian izdvojio kao jednog od 50 najtalentiranijih igrača na svijetu. Od ostalih, izdvojio bih dvostrukog strijelca protiv Ilvesa Galina Ivanova, solidni su i krilni igrači Jomov i Cvetanov. Jomov je unuk legende bugarskog nogometa Todora Barzova. Donedavno je bio član Levskog, ali napustio ih je jer nije želio plaćati da bi bio njihov igrač. Simbolično, upravo je on zabio zadnji penal za Slaviju u finalu kupa protiv Levskog.

Za Slaviju je jako važno da su u prvih 11 svi Bugari. To je dobro i za klub, ali i za naš nogomet. Također, rekao bih i da će sve četiri hrvatske momčadi (Hajduk, Dinamo, Osijek i Rijeka) ove sezone biti pod velikim pritiskom senzacionalnog rezultata Hrvatske na SP-u. Na njih će sad i protivnici ozbiljnije gledati jer će računati da druga reprezentacija svijeta mora imati i jak klupski nogomet.

U Bugarskoj samo Slavia radi planski

Osnovni problem bugarskog nogometa je da se sve radi stihijski, bez dugoročnog plana i vizije. Čelne ljude naših klubova ne zanima što će biti dalje, kakva će biti budućnost. Naravno da kad se tako loše radi, i kad se gleda samo kratkoročno, da rezultata nema. Slavia je tu izuzetak. U tom se klubu jako dobro radi s mladim igračima, a oni najbolji postaju članovi jakih europskih klubova, kao što je Petko Hristov koji je sad u Fiorentini.

Trener Slavije je nekadašnji reprezentativac Bugarske Zlatomir Zagorčić, koji je prije nekoliko sezona s Vojvodinom izbacio veliku Sampdoriju. On jako dobro zna kako motivirati momčad.

Hajduk je favorit, ali...

Hajduk je favorit, to nije sporno, ali naša prednost je što Slavia nema što izgubiti u ovom susretu. Na Hajduku će biti pritisak i to bi mogao biti velik problem za Splićane. Bude li Hajduk odigrao kao protiv Dinama prošlog proljeća na Poljudu ili u finalu kupa, kad ih je sudac pokrao, sigurno će proći dalje. Međutim, bilo kakvo opuštanje Slavia bi mogla kazniti.

Pročitajte više