Europska liga: Dinamu zagarantirana europska jesen i tri utakmice na Maksimiru, proljeće teško

ZA RAZLIKU od skupine Lige Uefe, gdje je bilo "teže" ispasti nego proći, u grupama Europske lige, dalje idu samo prve dvije od četiri momčadi.

Podsjetimo, do sada je u skupinama Lige Uefa bilo po pet momčadi, a u eliminacijsku fazu koja se igra početkom veljače, plasiralo bi ih se čak tri - više nego što bi ih ispalo.

Osim svih onih koji prođu 4. kolo kvalifikacija (prije se zvalo 1. kolo Kupa Uefa) u Europsku ligu ulazi i 10 klubova poraženih u 4. pretkolu lige prvaka (Panathinaikos, Celtic, Anderlecht, Red Bull)

Njima će se (kao i dosad) u prvoj eliminacijskoj fazi u veljači priključiti osam trećeplasiranih klubova iz skupina Lige prvaka.

Umjesto pet momčadi i četiri utakmice jednokružno - četiri kluba i šest utakmica dvokružno

Dinamo, koji će se nakon izgledne eliminacije Heartsa četvrti put ukupno i treću sezonu zaredom natjecati u Ligi Uefe, do sada se nije baš proslavio u natjecanju po skupinama: 04/05 i 07/08 je bio pretposljednji, četvrti, a prošle sezone, zadnji, peti u skupini iako nijednom nije izvukao "skupinu smrti".

Za razliku od tih sezona, kada se sa svakim od klubova u grupi igrala po jedna utakmica (po dvije na domaćem terenu i u gostima), Dinamo će sada sa svim suparnicima u grupi igrati po dvokružnom sistemu. Biti će dakle manje oponenata, ali više europskih utakmica do 17. prosinca, kada završava takmičenje po skupinama.

Ove sezone neće biti "Beverena" i "Branna"

Smanjenjem grupa, smanjila se i mogućnost da u njih zalutaju smiješni klubovi, poput Beverena, belgijske ispostave trgovaca bjelokosnim nogometnim "robljem", koju su prije pet godina Zahora, Pranjić, Bošnjak i društvo ispratili s Maksimira s pola tuceta golova u mreži.

Vrlo teško će se u Dinamovoj (ili ijednoj drugoj skupini) naći neki klub poput Branna, za kojeg vjerojatno ni danas u Maksimiru ne znaju objasniti kako ih je takav klub prije dvije godine uspio pobijediti i tako izbaciti iz skupine koja se "morala" proći".

Suparnici vrijedni Lige prvaka

Šahtar HSV, Werder, Roma, Valencia, Fenerbahče, PSV, Benfica,  Ajax, Galatasaray, Lazio, Everton, Villarreal .. neka od ovih imena čemo sigurno gledati za mjesec, dva u Maksimiru i protiv njih će biti najbitnije "ne osramotiti se", dok u kategoriju ravnopravnijih protivnika spadaju Žilina, Steaua, Basel, Cluj, Rapid, Litex, Austria, Liberec, Hapoel, Sparta ili Slavia Prag.

Baš svi igraju kvalifikacije; U čistilištu i pobjednik Šahtar i finalist HSV

Uefa je osim promjene formata natjecanja i bacanja svih u barem jedan kvalifikacijski krug (Šahtar je jedini trebao biti oslobođen baraža, ali je odabrao Ligu prvaka - ispadanjem od Temišvara i oni su morali u kvalifikacije), promjenila i ime - službeno se zove Uefa Europska liga. U Nyonu promjenu naziva objašnjavaju željom da "povećaju prestiž i imidž natjecanja".

Od servisnih informacija, istaknimo da će se utakmice igrati četvrtkom u tjednu kada se igraju i utakmice Lige prvaka, a srijedom i četvrtkom onim tjednima kada mečevi Liga prvaka nisu na programu.

Utakmice će se igrati u dva termina: 19 i 21:05.

Pročitajte više