Europski League of Legends Championship Series uskoro će postati potpuno drugačije natjecanje

FOTO: LoLesports/Flickr

League of Legends Championship Series u Europi postaje sve veći problem za Riot Games. Neki od najboljih timova žele se prebaciti u američku inačicu prvenstva, a iz tima H2K stigla je i najava da će izaći iz lige ako se ne promijeni njen format. Izgleda je Riot Games pronašao rješenje.

>>NAJBOLJI HRVATSKI GEJMER PONOVO NA VRHU EUROPE PerkZu četvrta europska titula u nizu

>>Fnatic osvojio treće mjestu u europskom League of Legends prvenstvu, CLG u američkom

Novinar ESPN-a, Jacob Wolf, navodi kako su njegovi izvori potvrdili novi format natjecanja za ljetnu sezonu europskog LCS-a. Liga će biti podijeljena u četiri regije koje će biti bazirane u Berlinu, Barceloni, Londonu i Parizu. Svaka regija sastojat će se od šest timova, što znači da će se broj timova u natjecanju povećati s dosadašnjih 10 na čak 24.
 
Najbolja dva tima iz svake regije natjecat će se u višoj ligi. Trećeplasirani i četvrtoplasirani u regiji morat će se dodatno natjecati za mjesto u toj ligi, dok će najlošije plasirani timovi u regiji igrati otvorene kvalifikacije. 
 
Višu ligu će na kraju sačinjavati 16 timova, a natjecanje će se sastojati od grupne faze i doigravanja, po sistemu dvostruke eliminacije. 
 
Timovi će dobiti višegodišnje ugovore, a iz regionalnih natjecanja više se neće moći ispasti, što bi esport organizacijama trebalo pružiti veću sigurnost. Timovi će se prije početka natjecanja prijavljivati za regiju kojoj žele pripadati. Ukratko, europski LCS uskoro će više ličiti na nogometnu Ligu prvaka u kojoj će se natjecati timovi iz četiri regionalne lige. 
 
Navodno Riot Games trenutno traži zainteresirane timove, a izgleda da su im na meti i nogometni klubovi. Ogromne su to promjene za League of Legends, ali bit će zanimljivo pratiti kako će reagirati ostali sudionici natjecanja.
 

 
Europskom LCS-u gledanost pada već neko vrijeme, a Riot Games već je pokušao promijeniti sistem natjecanja, ali pomaka nabolje nije bilo. Novi pokušaj rekonstrukcije lige mogao bi to promijeniti, ali na papiru ne donosi ništa revolucionarno. Organizacije su i ranije upozoravale kako je trenutni sistem natjecanja nezahvalan jer postoji samo jedno profesionalno League of Legends natjecanje, ono kojim upravlja Riot Games.
 
Timovi koji ispadnu iz tog natjecanja mogu se natjecati u Challenger Seriesu koji se ni po čemu ne može mjeriti s LCS-om. Nerijetko bi sponzori prestajali podržavati timove koji bi samo na jednu sezonu ispali iz najvišeg ranga natjecanja, a to bi dodatno destabiliziralo industriju. Zato su organizacije poput Counter Logic Gaminga i Team SoloMida počele ulagati u druge esportove, izvlačeći novce iz League of Legendsa.
 
Novi format natjecanja pružio bi timovima veću sigurnost, disperzirao fanove i organizacije po regijama i lokalitetima te najbolje objedinio u zajedničkoj ligi. Možda zaista ne treba daleko tražiti rješenje ako ono negdje već postoji. U ovom slučaju Riot Games se odlučio za ono očito.
 
 

>>> Esport je jedan od najvećih globalnih fenomena današnjice. Nema relevantnog medija na svijetu koji ne izvještavaju o najvažnijim događanjima u esport industriji, a neke od najvećih globalnih kompanija ulažu stotine milijuna dolara kako bi na vrijeme ugrabile dio ovog brzorastućeg tržišta. Na Index Sportu pratite najnovije vijesti iz esporta, intervjue s najboljim profesionalnim gejmerima i uživajte u video klipovima i mečevima.

 

Pročitajte više