Europsko prvenstvo u judu sutra počinje u Zagrebu

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

18 najboljih hrvatskih judaša spremno je za spektakl u Zagrebu koji počinje sutra. Oni će se s judašima iz još 46 zemalja u zagrebačkoj Areni boriti za naslov europskih prvaka, a među njima će biti 240 judaša te 187 judašica.
 

Dvostruka svjetska prvakinja Barbara Matić glavna je tema kada je riječ o ženskoj kategoriji i nalazi se na 1. mjestu svjetske rang ljestvice u kategoriji -70 kg. Pobjednica Grand Prixa u Zagrebu i srebrna sa Svjetskog prvenstva 2022. godine Lara Cvjetko vraća se nakon ozljede i spremna je impresionirati domaću publiku baš kao što je napravila također u zagrebačkoj Areni prošlog ljeta u finalu Grand Prixa.

Katarina Krišto lovi plasman za Olimpijske igre u Parizu u kategoriji -63 kg, a svojim nedavnim nastupima pokazala je da je na dobrom putu prema tom cilju. 

U istoj je kategoriji i Dubrovčanka Iva Oberan. 

I Ana Viktorija Puljiz kao i Krišto lovi plasman na Olimpijske, ali u kategoriji do 52 kg. 

Tihea Topolovec Hrvatsku će predstavljati u kategoriji -57 kg. 

Što se tiče viših kategorija, tu su olimpijka i brončana s EP-a 2020. godine Karla Prodan i Petrunjela Pavić na spravi u kategoriji -78 kg, dok će bivša svjetska kadetska prvakinja Helena Vuković biti jedina naša predstavnica u kategoriji preko 78 kg.

Među judašima braća Kumrić i Klačar

Zlatko Kumrić najbolje je rangirani (#27 WRL) hrvatski judaš na ovom turniru i nastupit će treći dan, u kategoriji do 100 kg. Mlađi brat Marko pridružit će mu se u istoj težinskoj kategoriji. Josip Bulić najbolji je izbor u kategoriji -90 kg. Dominik Družeta (-81 kg), iako tek 208. na svjetskoj rang ljestvici, jedini ima iskustvo osvajanja bronce na Europskom prvenstvu (EP 2017 Varšava). 

Obitelj Klačar iz Pule na teren dovodi još braće, Robert se natječe u kategoriji -73 kg, a Dani u kategoriji -66 kg, kojem će se pridružiti Nikola Zorotović. Ostala su za spomenuti još dva natjecatelja, Lovre Mrković (-90kg) i Dominik Rožić (-81kg), piše Hrvatski judo savez.

Pogledajte kako su Matić i Družeta predstavili Zagreb: 

Pročitajte više