Navijači izabrali najboljeg igrača u povijesti Premiershipa, pobijedila je ikona

Foto: Guliver Image/Getty Images

EUROSPORT je proveo glasanje za najboljeg igrača u povijesti Premiershipa, a iznenađujuće je pobijedio Matt Le Tissier. Ikona romantičnog nogometa devedesetih, jedan od posljednjih Mohikanaca ove prelijepe igre i čovjek koga su u njegovom Southamptonu zvali Le God, slavio je u finalu pobijedivši Thierryja Henryja.

> Le God je bez lopte bio Rodney Trotter, a s njom genij i nogometni otac Xaviju

Glasanje je završeno u nedjelju u 13:30, a od 21.042 glasa za Le Tissiera je glasalo nevjerojatnih 60 posto glasača. Priča je još luđa ako se zna da ova ikona umalo nije završila na popisu predložena 32 igrača.

Put Le Tissiera do pobjede je veličanstven:

Prvo kolo: Cristiano Ronaldo

Drugo kolo: Rio Ferdinand

Četvrtfinale: Steven Gerrard

Polufinale: Alan Shearer

Finale: Thierry Henry

Tko je Matt Le Tissier i zašto je zaslužio pobjedu?

''Ponedjeljkom popodne sredinom devedesetih na cestama po Kataloniji niste mogli vidjeti nijednog klinca. Svi smo bili u svojim kućama i čekali da na TV-u krene polusatna emisija sa sažecima iz Premiershipa. Čekali smo Matta Le Tissiera. Kakve je on golove zabijao, čudesno. Pogađao bi u rašlje, pa bi predriblao pola protivničke obrane, a onda bi zadnjeg braniča samo prebacio i volejem mirno, kao da je to najobičnija stvar na svijetu, pogodio sam kut.

Njegov talent je odskakao od bilo čega što sam do tada vidio. Ne koristeći brzinu mogao je driblati sedam, osam igrača. Samo bi prolazio pokraj njih. Bio je senzacionalan. Nismo mogli vjerovati što gledamo. Divili smo mu se. Bio je tih, nenametljiv, a zabijao je kao nitko do tada. Mogao je igrati u bilo kojoj momčadi na svijetu, a uporno je ostajao u Southamptonu. Nevjerojatno. Cijela moja kuća bila je njime opsjednuta.''

Ovo je prije devet godina izgovorio veliki Xavi Hernandez, jedan od najvećih veznjaka modernog doba te nogometaš koji je redefinirao ulogu veznog igrača. Španjolska je te 2010. osvojila naslov prvaka svijeta i spojila je kontinentalni naslov sa svjetskim. Katalonac je dao intervju za FourFourTwo, a kad ga je novinar pitao tko mu je u djetinjstvu bio idol, Španjolac je počeo pričati o Mattu Le Tissieru, Le Godu, nogometnom božanstvu s Della (stari stadion Southamptona).

Ostatak priče o Le Godu pročitajte OVDJE.

Pročitajte više