LIGE PETICE

EVERTON - LIVERPOOL 2:2 Redsima poništen pobjednički gol u nadoknadi velikog derbija

Foto: Gulliver / Getty Images

EVERTON - LIVERPOOL 2:2 u derbiju Merseysidea, ali i Premiershipa. Lider i aktualni prvak podijelili su bodove u jako uzbudljivoj utakmici, punoj golova, kikseva i sjajnih obrana golmana te velikih prilika. 

Strijelci su bili Keane u 20. i Calvert-Lewin u 81. minuti za domaće, a Mane u 3. i Salah u 72. minuti za goste, kojima je u trećoj minuti nadoknade poništen Hendersonov gol za pobjedu. 

Činilo se da je ovaj derbi najveća prilika za Everton, ali produljila se desetogodišnja serija

Everton je prvi put u povijesti Premiershipa liverpulski derbi igrao kao vodeća momčad lige, ali pobjedu u njemu čeka već deset godina. Ulazak u sezonu ukazivao je na to da je ovo pravi čas da prekine crnu seriju. Ancelottijeva momčad dobila je sve četiri utakmice do ove, a Liverpool je u prošlom kolu doživio debakl, poraz 7:2 od Aston Ville. 

Međutim, Liverpool je prvi poveo, u 3. minuti. Salah je odigrao na lijevo za Robertsona, koji prizemno šalje loptu u kazneni prostor. Ondje je prima Mane i zakucava pod prečku. Mane pokazuje da korona koju je nedavno prebolio nije ostavila nikakve posljedice. 

Prva od dvije odluke VAR-a koja je razbjesnila Liverpool

U 6. minuti dogodila se prva odluka donesena uz pomoć VAR-a koja je razbjesnila Liverpool. Redsi su tražili penal nakon što je Pickford grubo srušio Van Dijka, ali pomoćni sudac pokazao je da je tome prethodio ofsajd. Ipak, glavni sudac Michael Oliver odlučio je konzultirati VAR da vidi je li Van Dijk bio u zaleđu ili je to kazneni udarac za goste. VAR je pokazao da je nedozvoljena pozicija postojala, tako da je potvrđena prva odluka suca. Ništa manji hendikep za Liverpool bilo je što je Pickford pri tome ozlijedio Van Dijka, kojeg je zamijenio Joe Gomez. 

Obrana Redsa bez zapovjednika i prvog golmana odmah prima gol 

Brzo se pokazalo kakva je Liverpoolova obrana bez svojeg zapovjednika i prvog golmana Alissona. U 20. minuti Jamesov ubačaj iz kornera Keane glavom šalje u mrežu, ali lopta je prošla Adrianu kroz ruke. 

Šest minuta kasnije, velika prilika za Liverpool i sjajna obrana Pickforda. Alexander-Arnold odlično puca iz slobodnjaka s ruba kaznenog prostora. Lopta ide u rašlje, ali odande je Evertonov vratar čupa sjajnom intervencijom. U 35. minuti nova velika šansa za Liverpool i veliki promašaj Manea. U reprizi akcije za vodstvo Redsa Robertson je poslužio Manea, koji iz sjajne pozicije, s desetak metara od gola, puca jako loše. 

Serije promašenih prilika i sjajnih obrana oba golmana

U nastavku je Liverpool prvi propustio veliku šansu. U 49. minuti Robertson je ubacio, a obrana Evertona kratko odbila do Hendersona, koji umjesto da zabije šalje loptu preko gola. 

Slijedile su dvije velike prilike Evertona. U 60. minuti James centrira, Richarlison puca glavom, ali stativa spašava Liverpool. Pet minuta kasnije James jako dobro puca iz daljine, a Adrian konačno nešto brani, i to odlično.

Salah je donio novo vodstvo Liverpoolu, a Pickford zatim dva puta spasio potvrdu pobjede Redsa

Kada se činilo da je Everton bliže vodstvu, zabio je Liverpool. U 72. minuti Mina loše čisti, gotovo da dodaje Salahu, a on ne propušta takvu priliku, nego iz prve zabija u kut za novo vodstvo Redsa. 

Liverpool je zatim imao dvije velike šanse za potvrdu pobjede, ali Pickford u 77. i 80. minuti odlično brani Matipov udarac glavom i Salahov šut nogom. 

Everton je drugi put izjednačio devet minuta prije kraja, ali ludnica se tek spremala

U 81. minuti, kao i deset minuta ranije, zabio je rival za kojeg se činilo da će primiti gol. Digne centrira, a Calvert-Lewin visoko skače te postiže već deseti gol ove sezone. 

Uzbuđenja su nastavljena i na samom kraju. Minutu prije kraja regularnog dijela Everton je ostao s igračem manje. Richarlison je isključen zbog opasnog starta na Thiagu. U trećoj od pet minuta sudačke nadoknade Henderson zabija gol za Liverpool, ali VAR ga poništava zbog Maneovog zaleđa. Krajnje diskutabilna odluka spašava Everton. 

Everton je za sada bolji u gradu i državi

Liverpool je aktualni prvak Engleske, ali nakon prvih pet kola nove sezone i prvog derbija Merseysidea Everton je prvi u gradu i državi. 

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

 

Pročitajte više