Evo kako je legenda snookera u fantastičnom intervjuu razgolitila sve svjetske probleme

Foto: Getty Images/Guliver Image

MOŽDA nije bio najviše sezona na prvom mjestu, možda nije osvojio više turnira od nedodirljivog Stephena Hendryja, no Ronnie O'Sullivan je igrač snookera za kojeg znaju i oni koji ni ne znaju pravila te igre.

S dijagnozom bipolarnog poremećaja, problemima s depresijom i drogom u mlađim danima,41-godišnji Englez oduševljavao je fanove briljantnim partijama, ali i šokirao predajama mečeva i nekoliko najava o prekidu karijere.

Svađao se sa sucima, tražio je da se gledatelje izbaci iz dvorana, a jedne godine je propustio cijelu sezonu jer je radio na farmi svinja.

U četvrtfinalu britanskog prvenstva 2006. godine toliko loše je odigrao prvih pet partija u meču na 9 dobivenih da je u jednom trenutku na opće zaprepaštenje predao susret Stephenu Hendryju.

Dvije godine kasnije, O'Sullivan je pobijedio Hendryja u finalu nakon čega je najuspješniji igrač u povijesti samo rekao"

"Ronnie je miljama ispred svih nas. On je najbolji igrač koji je ikada igrao ovu igru".

Danas je O'Sullivan puno mirniji, porazi ga više toliko ne ljute, a kroz snooker pokušava zabavljati ljude i sudjeluje u brojnim humanitarnim akcijama.

Razmišlja i o političkoj karijeri nakon sportske, a u intervjuu za Daily Mail briljantno je, u nekoliko rečenica, razgolitio sve svjetske probleme.

"Protiv kapitalizma ne bih imao ništa da svi imaju novca za krov nad glavom i da svaki dan mogu nešto staviti na stol. No to nije slučaj. Gledam neke starije ljude, koji ne mogu plaćati račune. I onda ih netko prisiljava na rad u zajednici jer nemaju za račune. Zastaneš i kažeš sam sebi 'čekaj, nešto tu nije u redu'. To je strašno", kaže O'Sullivan, koji u engleskoj podržava laburističku stranku.

"Nema posla. Ni ovdje u Engleskoj, ni u Americi, nigdje. A u međuvremenu šefovi tih velikih kompanija, recimo, Walmarta zarađuju po 20 milijuna funti na godinu. Voze se u privatnim avionima, piju skupa vina, razbacuju se s novcem. Samo daj, daj, daj, uzmi, otmi... Ne mogu to više gledati", kaže Ronnie, koji je apsolutno najpopularniji igrač snookera.

"Sve te bolesti, previranja, samoubojstva, ovisnosti, sve to potpognuto je sistemom koji nije dobar. Ljudima se ne daje nada, samo ih se tjera prema dnu i nitko im ne želi pomoći. Svi bismo trebali biti slobodni i neovisni. U to vjerujem i nikad mi nitko neće oduzeti slobodnu. Nikada!", emotivno je poručio O'Sullivan i dodao kako će sina podržati u svemu što će raditi, ali ako će se baviti snookerom bit će prepušten sam sebi.

"Taj sport je toliko loše postavljen, toliko je nepošten. Samo mi u prvih 32 možemo živjeti od snookera. Ostali dečki nekad nemaju novca za opremu ili za vlak do turnira. Nemaju za hotelsku sobu. Muče se, a šefovi federacija i turnira se razbacuju novcem i lažu nam da snooker nikad nije bio bolji. Tako vam je i u ostalim sportovima i sistemima, ne samo snookeru", zaključio je "The Rocket".

 

Pročitajte više