Evo kako Modrić može biti kažnjen ako mu dokažu da je lagao

Foto: Davor Javorović/Pixsell

ZA DAVANJE lažnog iskaza, za što DORH sumnjiči Luku Modrića, prema Kaznenom zakonu moguće su velike zatvorske kazne koju hrvatski reprezentativac gotovo sigurno neće dobiti.

"Svjedok, vještak, prevoditelj ili tumač koji u prethodnom kaznenom postupku, u postupku pred sudom, međunarodnim sudom čiju sudbenost Republika Hrvatska prihvaća, arbitražom, u prekršajnom postupku, upravnom postupku, postupku pred javnim bilježnikom ili stegovnom postupku dade lažni iskaz, nalaz ili mišljenje ili nešto lažno prevede kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina", stoji u prvom stavku članka 305. Kaznenog zakona Republike Hrvatske.

Ali dokaže li mu se krivnja, Luka Modrić će sigurno dobiti uvjetnu kaznu jer ima čitav niz olakotnih okolnosti. Na primjer; Modrić se osjećao dužan prema okrivljenicima jer su mu pružali potporu, pripremali transfere, bili s njim u svakom trenutku, reprezentativac je Hrvatske i promotor države kao ključni igrač prvaka Europe, dosad nije osuđivan, u svemu je uzoran građanin, sudjelovao je u brojnim humanitarnim akcijama, oženjen je i ima djecu, uzorno se ponašao...

Otegotnih okolnosti praktički i nema jer je štetnost ovakvog postupanja, odnosno ometanje pravde, već sadržana u obilježju kaznenog djela.

Kad je riječ o davanju lažnog iskaza, potrebno je dokazati svijest počinitelja da daje lažan iskaz, što je u praksi vrlo teško. DORH bi morao imati čvrste materijalne dokaze i iskaze drugih svjedoka koji bi svojim svjedočenjem ukazali na lažno svjedočenje okrivljenika.

Kad se pred sudskim vijećem mijenja iskaz u odnosu na onaj istražiteljima USKOK-a, što je napravio Modrić, sudsko vijeće takav iskaz mora analizirati s posebnom pažnjom i velikim stupnjem kritičnosti, a posebno u vezi sa svim drugim dokazima i svjedocima. Modrićev neuvjerljivi iskaz dakako pada po ovom kriteriju.

U slučaju kad postoje čvrsti i materijalni dokazi, prema podacima Ministarstva pravosuđa od 2013. do kraja 2016. godine, osuđeno je 113 od 126 optuženih osoba, odnosno čak 90 posto. Iako se taj broj čini velikim, riječ je o višegodišnjem razdoblju na desecima hrvatskih sudova na kojima se vode tisuće predmeta, a brojni lažni svjedoci jako često se izvuku bez odgovaranja za kazneno djelo.

Pročitajte više