Evo kako se dijelila lova u FIFA-i: Blatter i prijatelji zaradili 80 milijuna dolara

Foto: Guliver Images/Getty Images

KLUPKO se polako odmotava. FIFA-ini odvjetnici završili su s internom istragom poslovanja međunarodne nogometne organizacije te su otkrili kako su si bivši čelnici, uključujući i svrgnutog predsjednika Seppa Blattera, isplaćivali poprilično visoke bonuse.

Najbolji prijatelji


Ugovori su već predani švicarskim vlastima koje su u suradnji s Amerikancima razotkrili korupciju u FIFA-i. Naime, bivši predsjednik Blatter, bivši glavni tajnik Jerome Valcke i bivši direktor financija Markus Kattner isplatili su si sveukupno 80 milijuna dolara kroz pet godina. Riječ je o jednokratnim isplatama koje su proknjižene kao "povišice" ili bonusi. Blatter je inkasirao oko 34 milijuna, Valcke oko 33 milijuna, a Kattner oko 13 milijuna dolara.

Lova do krova

Evo kako je to izgledalo; četiri mjeseca nakon završetka SP-a u Južnoj Africi spomenutom je trojcu isplaćen "poseban bonus" u visini od 23 milijuna švicarskih franaka. Valcke i Kattner su dobili 14 milijuna švicarskih franaka za Svjetsko prvenstvo u Brazilu, dok im je u lipnju 2014. na račun uplaćen bonus od 15.5 milijuna franaka za SP u Rusiji.

Pročitajte više