Evo koliko je Bjelica zaradio na otpremninama. Sve je započelo u Dinamu

Foto: EPA

NENAD BJELICA (52) dobio je otkaz u Union Berlinu, objavio je jučer na svojim službenim stranicama njemački prvoligaš. Hrvatski stručnjak smijenjen je nakon niza slabih rezultata, a na klupi bi ga trebao naslijediti danski trener Bo Svensson. Osim Bjelice, Berlin napuštaju i članovi njegovog stožera.

Grafika: Sofascore

Drugi otkaz ove sezone

Za Bjelicu je to drugi otkaz ove sezone, nakon što je prošle jeseni otpušten u turskom Trabzonsporu. Turski je klub vodio od 18. travnja do 11. listopada 2023., a u Unionu je radio od 27. studenog 2023. do 6. svibnja 2024. Bjelici je ovo četvrti put da će dobiti otpremninu ako se tako dogovorio s Nijemcima.

U proljeće 2020. napustio je Dinamo, koji je htio smanjiti plaće igrača i trenera zbog pandemije koronavirusa. Prema tadašnjim pisanjima, Bjelica je dogovorio otpremninu od 1.1 milijun eura, a ostatak od 1.4 milijuna eura oprostio je Modrima. Nakon toga Bjelica je preuzeo Osijek, a ondje je bio trener i sportski direktor.

Nije poznato hoće li mu i koliko novca Union isplatiti

Deset mjeseci prije isteka ugovora klub i trener dogovorili su rastanak uz otpremninu od milijun i pol eura. Iznos otpremnine u ugovoru s Osijekom bio je puno veći, a postojala je navodno i klauzula prema kojoj bi u slučaju da sam odluči otići morao klubu platiti ostatak financija do kraja svog ugovora. Na kraju je pronađeno kompromisno rješenje.

S Trabzonsporom je imao ugovor do ljeta 2025. godine. Ondje je tražio tri milijuna eura otpremnine, a dobio je pola tog iznosa, pisali su tada turski mediji. To znači da je Bjelica dosad od otpremnina zaradio oko četiri milijuna eura. S Unionom je imao ugovor do ljeta 2025. godine, no jučer je smijenjen. Zasad nije poznato hoće li i koliko novca Bjelica dobiti od njemačkog prvoligaša.

Otpremnine Nenada Bjelice:

Dinamo Zagreb (15. svibnja 2018. - 16. travnja 2020.) - otpremnina od 1.1 milijun eura
NK Osijek (5. rujna 2020. - 29. kolovoza 2022.) - otpremnina od 1.5 milijuna eura
Trabzonspor (18. travnja 2023. - 11. listopada 2023.) - otpremnina od 1.5 milijuna eura

Bjelici presudio poraz prošle subote

Podsjetimo, Bjelica je od dolaska u Berlin bio u misiji spašavanja kluba od ispadanja iz Bundeslige. Situacija je dodatno pogoršana najnovijim porazom 3:4 od Bochuma, u dvoboju dviju momčadi koje traže spas u mirnoj zoni ljestvice.

Union je trenutačno u toj zoni, ali dva kola prije kraja tek jedan bod udaljen od mjesta koje vodi u razigravanje za Bundesligu i šest od mjesta koje znači pad u drugi razred njemačkog nogometa. Dvije utakmice u kojima Union mora dokazati da je vrijedan ostanka u njemačkom prvenstvu su Köln na gostovanju i Freiburg u zadnjem kolu kod kuće. Köln je pretposljednji, a Freiburg u lovu na Europu.

Pročitajte više