LIGE PETICE

Evo koliko mora platiti igrač Borussije koji je suca optužio za namještanje utakmica

Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

BORUSSIA DORTMUND je na svom terenu izgubila od Bayerna (3:2) u najvećem njemačkom derbiju, a zvijezde domaćina su se nakon poraza žestoko obrušile na suca Feliya Zwayera. Tvrde da je njihova momčad zakinuta za penal te da je zatim Bayernu jedanaesterac poklonjen.

Haland: Suđenje je bilo skandalozno, a sudac arogantan

"Suđenje je bilo skandalozno", započeo je Haland pa se osvrnuo na situaciju pri rezultatu 2:2 u kojoj je Reusa u kaznenom prostoru Bayerna srušio Hernandez: "Čist penal. Pitao sam suca zašto to nije otišao pogledati, a on mi je arogantno odgovorio da nema potrebe. Moram se malo smiriti, ali bio je arogantan. Neću više ništa reći."

O istoj je situaciji progovorio i njen glavni akter Marco Reus pa se i osvrnuo na jedanaesterac koji je Zwayer nakon VAR pregleda dosudio za Bayern u 77. minuti. Tada je Hummels, u pokušaju da loptu izbije glavom, igrao rukom, a Lewandowski je realizirao taj kazneni udarac i donio pobjedu Bayernu.

Reus: Penal protiv nas je prestrog

"Nisam bio siguran da je penal na meni čist, ali kad sam sada ponovo vidio tu situaciju, siguran sam da je sudac to morao pogledati još jednom. Penal koji je skrivio Mats je prestrogo dosuđen. Pokušao je udariti loptu glavom, a da bi uopće došao do nje, treba mu, naravno, ostatak tijela", rekao je Reus.

Najdalje je otišao Jude Bellingham, podsjetivši na skandal u kojem se Zwayer našao još 2005. godine. Tada je na jednoj utakmici bio pomoćnik Robertu Hoyzeru, sucu koji je primao mito i odlukama utjecao na ishode brojnih utakmica druge njemačke lige te nižih rangova, a istovremeno se na njih i kladio. Zwayer je na spomenutoj utakmici uzeo 300 eura kako bi pomogao tadašnjem trećeligašu Wuppertaleru.

Bellingham: Što očekivati kad najveći njemački derbi date sucu koji je namještao utakmice?

"Za mene to nije bio penal. Nije gledao loptu, probijao se kroz igrače i pogodila ga je u ruku", rekao je Bellingham o jedanaestercu za Bayern pa dodao: "Možete preispitati i brojne druge odluke suca kroz utakmicu, no što očekivati kad najveći derbi u Njemačkoj date sucu koji je namještao utakmice?"

Njemački nogometni savez zbog ovoga je kaznio Bellinghama s 40 tisuća eura. To je manje od iznosa koji tjedno zarađuje mladi (18) veznjak kojeg je Borussia prošle godine dovela iz Birminghama za 23 milijuna eura. Bellinghamova tjedna plaća je 45 tisuća eura. Bellingham nije suspendiran i igrat će u idućem kolu protiv Bochuma. 

Pročitajte više