Evo zašto Dinamo nije vratio Marka Pjacu. Može ga dovesti za malu odštetnu klauzulu

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

RIJEKA je u subotu u 8. kolu SuperSport HNL-a pobijedila Osijek 2:1, a prvo ime susreta bio je Marko Pjaca. Bivši igrač Dinama i Juventusa je riješio utakmicu s dva fantastična gola početkom prvog poluvremena i pokazao je da bi za Rijeku ove sezone mogao biti veliko pojačanje.

Pjaca je u lipnju napunio 28 godina, raskinuo je ugovor s Juventusom i na Rujevicu je stigao kao slobodan igrač. Od bivšeg Dinamova igrača očekivanja su bila ogromna, osobito nakon što je u srpnju 2016. godine otišao iz Dinama za Juventus za 23 milijuna eura, a taj transfer je na kraju narastao na 29.4 milijuna eura.

Za Juventus odigrao samo 21 utakmicu

Sjajno je krenuo u talijanskom velikanu, da bi u ožujku sljedeće godine pokidao križne ligamente na prijateljskoj utakmici Estonije i Hrvatske i od tad je trajala njegova kalvarija s brojnim ozljedama. Juventus ga je slao na posudbe u Schalke, Fiorentinu, Anderlecht, Genou, Torino i Empoli, da bi Pjaca konačno otišao ovog ljeta nakon što je za Juventus odigrao samo 21 utakmicu.

Kad se pojavila priča da Pjaca odlazi u Rijeku, što se na kraju i dogodilo, među Dinamovim navijačima opravdano se počelo postavljati pitanje zašto Dinamo nije vratio "svojeg" igrača, a za to je postojala opcija.

Zaista, Dinamo je zadnje dvije godine pratio što se događa s Pjacom. Želio ga je vratiti prije dvije godine, ali se klub i igrač nisu uspjeli dogovoriti. Ovog ljeta, kad je bilo sve izvjesnije da će Ivanušec otići, Pjaca se činio kao idealno rješenje, no trenutak nije mogao biti gori.

Dinamo je na Pjacinoj poziciji ovog ljeta doveo Gabriela Vidovića iz Bayerna, od ranije je imao Antonija Marina i Gabriela Rukavinu (od kojeg se puno očekuje), kupio je Luku Stojkovića, a Sergej Jakirović na lijevom krilu zna koristiti i Martina Baturinu.

Gužva na lijevom boku

To su sve mladi igrači na kojima Dinamo planira dobro zaraditi u budućnosti, a to najviše vrijedi za Baturinu i Stojkovića, pa i za Vidovića ako se pokaže pojačanjem i ako ga Dinamo otkupi od Bayerna sljedećeg ljeta za četiri milijuna eura.

Pjaca u ozbiljnom kontinuitetu igranja nije već godinama i Dinamo bi ga trebao "rehabilitirati" kroz ozbiljnu minutažu, što bi značilo da bi 28-godišnjak zatvarao vrata prvog sastava puno mlađim igračima kojima je sad ključno razdoblje u karijerama da se pokažu kao igrači za Dinamo i podignu si cijenu.

Iako je Sergej Jakirović želio Pjacu, klub je odlučio da je trenutačno bolja varijanta forsirati mlađe igrače na toj poziciji. Pjaca će za to vrijeme formu ganjati u Rijeci, ugovor ima do ljeta 2026. godine, a u ugovoru, kako doznajemo, ima odštetnu klauzulu od oko milijun i pol eura koja Dinamu neće biti problem ako Pjaca na Rujevici eksplodira.

Nije tajna da je Dinamo njegov klub i da ga u Maksimiru prate. No ovog ljeta je bio loš trenutak za njegov povratak, što ne znači da se situacija u budućnosti neće promijeniti. Što se financija tiče, Pjaca u Dinamu ne bi imao veliku plaću, već ugovor u gabaritima prve momčadi i tu problema u pregovorima ne bi bilo. 

Pročitajte više