Evo zašto je ovo najvažnija fotografija u povijesti sporta

Foto: Screenshot YouTube, Epa

NA današnji dan prije točno pedeset godina dogodio se jedan od najmonumentalnijih trenutaka u povijesti olimpizma i sporta, ali i cijele druge polovice dvadesetog stoljeća.

Fotografija pobjedničkog podija utrke na 200 metara s Olimpijskih igara u Meksiku 1968. godine jedna je od najslavnijih fotografija u povijesti, a iza sebe nosi nevjerojatnu i gotovo filmsku priču.

Zlato je uzeo Amerikanac Tommie Smith, srebro je pripalo Australcu Peteru Normanu, a bronca još jednom Amerikancu, Johnu Carlosu.

Najslavnija sportska fotografija svih vremena

Uoči dodjele medalja nitko nije očekivao što će se dogoditi, a to je i danas jedna od najvećih kontroverzi u povijesti olimpijskih igara.

U trenutku kad su medalje uručene, dvojica Amerikanaca su u znak protesta podigli ruku kako bi ukazali na diskriminaciju crnaca koja se krajem 1960-ih dešavala u SAD-u. 

Peter Norman, atletičar iz Australije koji je bezizražajno stajao na podiju, relativno mirno je promatrao što se oko njega događa. Na prvi pogled činilo se da ne podržava dvojicu kolega, međutim to nije bilo tako. U to vrijeme i u Australiji je rasizam bio veliki problem, naročito odnos bijelaca prema Aboridžinima. Štoviše, u Australiji je tada na snazi bila i neka vrsta ublaženog apartheida (prema uzoru na Južnoafričku Republiku), tako da je svakakva podrška crnim atletičarima za politički establišment Australije bila smatrana najvećim mogućim grijehom

Prije nego što su izašli na pobjednički podij, američki atletičari su rekli Normanu što planiraju uraditi. Bez imalo ustručavanja on ih je podržao. Čak im je i predložio da koriste i jednu crnu rukavicu koja je simbol Crnih pantera, pokreta koji se borio za ravnopravnost crnačke populacije. A sva trojica su na trenirke okačili bedž "Olimpijski projekt za ljudska prava", koji je također trebao potaknuti ljude da se bore protiv diskriminacije.

Norman nije podigao ruku u zrak, ali je sve vrijeme podržavao američke atletičare te im je čak i savjetovao kako da nastupe. John Carlos i Tommie Smith su po povratku u SAD suspendirani i izbačeni iz američke reprezentacije. Ipak, ostali su zapamćeni kao heroji kojima je ispred Sveučilišta San Jose naknadno podignut zajednički kip.

Tužna priča o Australcu koji se šutnjom borio protiv rasizma

S druge strane, Australac Peter Norman je u domovini bio sustavno kažnjavan zbog onoga što je napravio u Meksiku. Premda je bio jedan od najbržih ljudi svijeta u to vrijeme, izbačen je iz reprezentacije. Pokušao se baviti amaterskim sportom, no i to mu je bilo onemogućeno. Olimpijski odbor Australije ponudio mu je posao pod uvjetom da osudi istup američkih atletičara. On je to odbio. Godinama kasnije radio je kao mesar, a i taj posao je dobio preko prijateljskih veza.

Nikada nije dočekao da mu se Australija službeno ispriča zbog sramotnog odnosa prema njemu. Umro je 2006. godine, a tek 2012. godine parlament Australije se posthumno ispričao Normanu - čovjeku koji je šutnjom vrištao protiv rasizma

Ipak, ono što je možda i najvažnije u ovoj priči jest da su Normanov kovčeg na sahrani 2006. godine nosila dvojica Amerikanaca, i to John Carlos i Tommie Smith, koji nisu zaboravili Normanovu podršku otprije 38 godina.

Pročitajte više