RIJEKA U EUROPA LIGI

Evo zašto je Rijekin prolazak jedna od najvećih senzacija Europa lige

Foto: EPA

JEDNO od najvećih iznenađenja play-offa Europa lige priredila je Rijeka pobjedom kod Kopenhagena (1:0) u jedinoj utakmici doigravanja za skupine.

► KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ GOL RIJEKE

*Zbog zakonskih restrikcija i TV prava, portali ne smiju objavljivati videomaterijale 

Rijeka je izbacila klub koji ima viši europski koeficijent od kontinentalnih velikana

Plasman u grupnu fazu i 2,9 milijuna eura osigurala je protiv kluba koji je prošlog četvrtka, kada je Rijeka dramatičnom pobjedom protiv Kolosa (2:0) izborila doigravanje, bio 36. na Uefinoj tablici koeficijenata.

Dakle, bio je bolje plasiran od primjerice Lazija, Monaca ili PSV-a. Kopenhagen ima europski koeficijent 42 i da je kako se očekivalo prošao Rijeku, kojoj je kontinentalni koeficijent na samo 11, bio bi u najjačoj skupini u sutrašnjem ždrijebu grupne faze. 

Kopenhagen je prije dva mjeseca igrao četvrtfinale Europa lige

Kopenhagen je europski najugledniji klub ne samo Danske nego i Skandinavije. U posljednjih 14 godina samo jednom nije igrao skupinu Lige prvaka ili Europa lige, a iza njega je druga najbolja europska sezona u povijesti. Prošlog ljeta nije slutilo na to, jer u trećem pretkolu Lige prvaka Crvena zvezda ga je izbacila na penale, ali onda kreće niz Kopenhagena u Europa ligi.

Riga u play-offu, pa u skupini kijevski Dinamo, Malmo i Lugano. U 1/16 finala izbacio je Celtic, a u osmini finala Istanbul Bašakšehirspor. Nokautiranjem škotskog i turskog prvaka okončan je put Kopenhagena u nokaut-rundama Europa lige, ali jedva. Manchester United ga je u jedinoj utakmici četvrtfinala izbacio u produžecima i to golom iz penala.

Pad u Danskoj želio je nadoknaditi novim uspjehom u Europi

Druga najuspješnija europska sezona u povijesti, nakon 2011. kada je igrao osminu finala Lige prvaka, na Kopenhagenu se odrazila padom u danskom prvenstvu.

Titulu je prepustio Midtjyllandu, ali ove sezone želio je ponoviti europski uspjeh. Posebno jer je u prvenstvu startao loše, porazima u prve dvije utakmice, protiv Odensea i najvećeg rivala Brondbyja te samo bodom kontra Vejlea. Kompenzacija u Europa ligi išla mu je odlično. U drugom pretkolu izbacio je švedski Goteborg (2:1), u trećem poljski Piast (3:0).

Rijeka slavi novi veliki europski skalp

Međutim, tada je Kopenhagen na putu do još jednog velikog europskog pohoda naletio na Rijeku. Klub koji ima četiri puta manji europski koeficijent, a od večeras i još jedan veliki europski skalp. 

Pročitajte više