Evo zašto je Tonali suspendiran na 10 mjeseci, a Zaniolu prijeti i teža kazna

Foto: EPA-EFE

SANDRO TONALI ušao je 21 minutu prije kraja u Newcastleovoj premierligaškoj pobjedi nad Crystal Palaceom na St. James' Parku prošle subote. Talijan je na predstavljanju toplo primljen. Domaći navijači čak su razvili transparent u njegovu čast, na kojem je pisalo "Forza Tonali".

Eddie Howe hvalio je publiku zbog pokazivanja potpore, ali i priznao da "najteže tek slijedi" za ovoljetnu prinovu od 64 milijuna eura iz Milana. I bio je u pravu. Tonali je opet ušao s klupe u porazu od Borussije Dortmund u srijedu u Ligi prvaka, ali dan poslije potvrđeno je da je talijanski reprezentativac kažnjen zabranom igranja nogometa na 10 mjeseci.

Zašto je točno Tonali suspendiran? Tko je još uključen u najveći kladionički skandal koji je zatresao talijanski nogomet još od Totonera prije više od 40 godina? Goal.com pokušava objasniti.

Kako je počelo: Kralj paparazza

Fabrizio Corona, izuzetno kontroverzna medijska ličnost u Italiji, poznat kao Kralj paparazza, 2. kolovoza je tvrdio da veznjak Juventusa i talijanske reprezentacije Nicolo Fagioli pati od "ozbiljne kockarske ovisnosti" i da je zbog toga duboko u dugovima.

Novine La Stampa 10. listopada otkrile su da je Fagioli pod istragom javnog tužiteljstva u Torinu kao dio borbe s ilegalnim internetskim platformama za klađenje. Igračevi pravni zastupnici u priopćenju su rekli da njihov klijent u potpunosti surađuje s vlastima i da je prvi obavijestio Talijanski nogometni savez (FIGC) o svojoj upletenosti u aferu krajem kolovoza.

Nicolo Fagioli (EPA-EFE)

"Povodom novosti koje su se danas pojavile u medijima, možemo reći da se naš klijent prema stvari odnosi s odgovornošću, pogledom na maksimalnu transparentnost i suradnju s običnim i sportskim pravnim vlastima, kao što je pokazao time što je prvi poduzeo poteze u skladu s FIGC-ovim pravnim uredom."

Corona je zatim tvrdio da je "Juventus znao za Fagiolija od 1. kolovoza" i da slučaj "nije prijavio pravnim vlastima", ali klub je brzo odgovorio: "Po pitanju onog što se piše u nekim medijima, Juventus je, odmah po saznanju o mogućem sudjelovanju svog igrača Nicola Fagiolija u klađenju, hitno i promptno kontaktirao FIGC-ov pravni ured."

Uključeni Tonali i Zaniolo

Dva dana nakon priče u La Stampi, policijski službenici pojavili su se u trening-centru Coverciano kako bi ispitali Tonalija i suigrača Nicola Zaniola te informirali dvojac da je pod istragom Ureda javnog tužiteljstva u Torinu. Par je odmah oslobođen reprezentativnih dužnosti.

"Bez obzira na optužbe, vjerujemo da u ovoj situaciji igrači nisu u nužnom stanju za izvršavanje obaveza u idućim danima", stoji u priopćenju FIGC-a. "Savez je odlučio, kako bi ih i zaštitio, dopustiti im da se vrate u svoje klubove."

Talijanski izbornik Luciano Spalletti nije se bunio zbog odluke da se dvojicu igrača pošalje kući. "Kad trebaš ostvariti rezultat, uvijek ima tjeskobe, ali to je bila drukčija večer, s puno gorčine zbog toga što se dogodilo", rekao je idućeg dana.

"Cijela momčad bliska je s Tonalijem i Zaniolom, vrlo nam je žao zbog njih i nastavit ćemo biti bliski s njima, čak i kad je pozornost na njima. Moramo im pokušati pomoći da se brane. Ali ispravno je i da pravda ide svojim tijekom i, ako su počinili neregularnosti, bit će ispravno da plate."

Fagioli se nagodio

Dana 17. listopada Fagioli je suspendiran na 12 mjeseci, od kojih je pet ukinuto, i kažnjen s 12.500 eura u sklopu pogodbe uslijed koje će veznjak izvršavati dobrotvorni rad i liječiti se od kockarske ovisnosti.

Fagiolijeva potpuna suradnja bila je ključna za blagu kaznu jer kršenje Članka 24 Kodeksa sportskog ponašanja obično se kažnjava s najmanje tri godine, što bi mu karijeru na vrhunskoj razini dovelo pod veliki upitnik.

Juventus se zavjetovao na "punu potporu Nicolu Fagioliju u njegovoj borbi i omogućavanje nužne podrške igraču da prođe indicirani terapijski plan te u suradnji sa Savezom podcrta dogovorene termine." 

"Čvrsto smo uvjereni da će Nicolo, uz potporu kluba, suigrača, obitelji i profesionalaca koji će mu pomagati, shvatiti proces terapije s velikim osjećajem odgovornosti i, nakon što suspenzija isteče, vratiti se natjecanju uz dužnu osviještenost."

Razotkrivena veličina Fagiolijeva problema

Idućeg dana Tuttosport i Gazzetta dello Sport objavili su izvatke iz Fagiolijeva iskaza koji su naglasili veličinu problema s kockanjem. "Najgori trenutak bio je između travnja i ožujka 2023., kad sam bio toliko uplašen da ću napraviti pogrešku za vrijeme utakmice Sassuola i Juventusa pa sam zamijenjen", navodno je rekao tužiteljima. "Počeo sam plakati kad sam sjeo na klupu, misleći na dugove i probleme s klađenjem...

Noću sam prestao spavati. Što je vrijeme više prolazilo, dugovi su me sve više proganjali. Moji dugovi su rasli i kockao sam samo da pokušam to nadoknaditi. Rekli su mi da će mi slomiti noge. Dugovi su mi bili toliko da, čak i kad sam dobivao, nisam imao ništa od toga.

Nakupio sam dug od 250.000 eura do rujna 2022. i počeo je pritisak menadžera ilegalnih platformi. Ponekad sam nadoknađivao dio duga odlazeći u Milano i kupujući luksuzne satove. Plaćao sam bankovnim transferom. Ponekad bih sam dostavljao satove, a ponekad bi ih vlasnici platforme predignuli u draguljarnici.

Sandro Tonali (EPA-EFE)

Nakon rujna 2022. počeo sam se kompulzivno kladiti ispred TV-a na bilo koji sportski događaj koji sam gledao, uključujući nogomet, Serie B i Legu Pro. Ni ne pamtim na koliko sam se utakmica kladio... 

Posudio sam novac od nekih suigrača govoreći im da želim kupiti sat za svoju mamu. Federico Gatti dao mi je 40.000 eura i još mu ih moram vratiti. Radu Dragusin (sad u Genoi) također mi je dao novac, kao i neki moji prijatelji iz Piacenze."

Fagioli, čiji su dugovi naposljetku narasli na ukupno tri milijuna eura, tvrdio je da nitko od suigrača nije znao pravi razlog pozajmica te inzistirao da se nikad nije kladio na utakmice Juventusa niti svog bivšega kluba Cremonesea.

"Tonali mi je rekao da mogu i ja"

Ipak, prema navodnim izvacima iz iskaza, Fagioli je tvrdio da ga je s aplikacijama za ilegalno klađenje prvi upoznao Tonali za vrijeme priprema talijanske U-21 reprezentacije.

"Vidio sam ga da igra i pitao ga što radi", citira Tuttosport. "Rekao mi je da mogu to raditi i ja jer nema tragova klađenja. Stavio sam prve oklade na tenis, a onda na nogomet. Kladio sam se na raznim stranicama, sjećam se da se jedna zvala Betart, a druga Icebet. Bilo je i drugih, ali ne sjećam se kako su se zvale jer su svakog mjeseca mijenjale ime."

Ipak, prema izvješćima u Italiji, Tonali je negirao da je ikoga upoznao s ilegalnim stranicama ili aplikacijama za klađenje tijekom svog trosatnog iskaza.

Tonali slijedi Fagiolijev put

Baš kao Fagioli, Tonali je pristao na punu suradnju u istrazi i potražio profesionalnu pomoć prije nego što je osuđen. Ipak, dulja kazna uvijek je bila izgledna iz dva razloga.

Prvo, Tonali se kladio na utakmice svojih momčadi (Brescie i Milana) - ali, nasreću, nikad na poraz, što je značilo da nema elemenata navodnog namještanja. Drugo, Tonali nije sam otišao FIGC-u - ni bilo kome drugome - kako bi prijavio svoje korištenje ilegalnih stranica za klađenje prije nego što je puknula priča. Posljedično, govorilo se da će biti suspendiran na punu godinu.

Ipak, 26. listopada predsjednik FIGC-a Gabriele Gravina objavio je da se Tonalijeva nagodba "sastoji od 10-mjesečne suspenzije plus osam mjeseci rehabilitacijskih aktivnosti". Imat će i 16 "javnih pojavljivanja", što najvjerojatnije znači da će držati govore mladeži i mladim igračima upozoravajući ih na opasnosti kockanja.

Što slijedi Tonaliju i Zaniolu?

Ogroman je udarac za Italiju to što će Tonali propustiti završnicu kvalifikacija za Euro 2024., ali i sam turnir u Njemačkoj jer će mu kazna isteći tek u kolovozu iduće godine, što očito znači da neće igrati ni za Newcastle do iduće sezone, ali barem će moći trenirati s klubom i igrati prijateljske utakmice.

Zaniolov slučaj još traje - ali vrlo je drukčiji od Tonalijeva i Fagiolijeva. Ofenzivni veznjak Aston Ville inzistira da se nikad nije kladio na nogomet, nego samo igrao blackjack na stranicama za koje nije znao da su ilegalne. Ako se dokaže da je tako, Zaniolo će se vjerojatno provući s novčanom kaznom. Ali ako se pokaže da se kladio na nogomet, mogao bi biti suspendiran na još dulje razdoblje od Tonalija.

Pročitajte više