nogomet

Evra: Crncima u reprezentaciji šalju pakete go*ana, ne smiju sjediti uz predsjednika

Foto: Gulliver / Getty Images

PATRICE EVRA, umirovljena francuska nogometna legenda, koja je od 2004. do 2015. za reprezentaciju odigrala 81 utakmicu, otkriva duboko ukorijenjeni rasizam u nacionalnoj momčadi.

"Moram odgovoriti Noelu Le Graetu, predsjedniku Francuskog nogometnog saveza, koji je prije par dana izjavio da u francuskom nogometu nema rasizma. Itekako ga ima i to u reprezentaciji Francuske. Želim s javnošću podijeliti što se događa u Chateauu, okupljalištu naše reprezentacije. Znate li koliko tamo dobivamo rasističkih pisama? Na primjer, ono koje je bilo naslovljeno na izbornika Deschampsa i u kojem je pisalo 'Didi, uzmi svoje majmune i odlazi u Afriku.' Znate li koliko takvih pisama dobivaju tamnoputi igrači reprezentacije, ali se ta pisma kriju? Znate li da smo dobivali pakete pune govana?" govori Evra u videu na Instagramu.

Evra je opisao situaciju koja opisuje rasizam unutar Francuskog nogometnog saveza: "Kada u posjet reprezentaciji dođe predsjednik države ili neki visokorangirani političar, zna se što slijedi. Svi u reprezentaciji imamo svoja mjesta u blagovaonici. Tako sam jednog dana sjedio na svom mjestu, ali su me odjednom premjestili na rub stola, tamo gdje sjede tamnoputi Sakho i Sagna. To su napravili kako bi predsjednika Francuske, koji nam je došao u posjet, okružili bijelcima Llorisom i Koscielnym. Znali smo pravila igre, predsjednik će se radije slikati s Llorisom Koscielnym umjesto sa Sakhom i Sagnom."

Pročitajte više