Fak: Nisam želio potrošiti talent u Hrvatskoj zbog nesposobnih ljudi

Foto: Getty Images/Guliver Image

HRVATSKI biatlonac Jakov Fak koji je prošlog tjedna osvojio olimpijsko srebro za Sloveniju, osam godina nakon osvajanja olimpijske bronce za Hrvatsku osvrnuo se na odluku koja mu je promijenila život.

> ZAŠTO HRVATSKA DANAS NE SLAVI OLIMPIJSKU MEDALJU? Jakov Fak je to jednostavno objasnio


Sredinom 2010. godine Fak je odlučio prihvatiti poziv Slovenije koja mu je nudila državljanstvo i bolje uvjete za sportski napredak. Hrvatska se digla na noge, HOO i država nudili su Faku posao i izdašne financijske nagrade, ali on je ponavljao da mu novac nije motiv. Želio je nastaviti raditi s dotadašnjim trenerom Velepecom i prijateljima iz Slovenije s kojima je tada već trenirao godinama. Kako je sam rekao, bez njih ne bi bilo ni svih njegovih uspjeha, pa ni povijesne hrvatske bronce.

Osam godina kasnije usrećio je susjednu naciju, a u Hrvatskoj je javnost i dalje podijeljena između onih koji slave Fakov sportski uspjeh i onih koji mu zamjeraju "izdaju" Hrvatske. Evo što Fak danas misli o potezu karijere.

"Mislim da to nije pitanje za mene, nego za one koji su onda bili odgovorni za to. Što se tiče moje sportske karijere, mislim da je bio ispravan put jer je biatlon u Hrvatskoj marginalan sport koji u ono vrijeme nije imao perspektive jer, nažalost, u Hrvatskoj to ljude ne zanima", rekao je Fak.

"Ja radi par ljudi koji su bili nesposobni, i još uvijek su vjerojatno nesposobni, bez ambicija i vizije, prije svega mislim na ljude u biatlonskom savezu, nisam želio trošiti svoj talent", rekao je Fak za HRT.
 

 

Pročitajte više