Federer pobjednik Australian Opena

ŠVICARSKI tenisač Roger Federer osvojio je Australian Open, pobijedivši u finalu Marata Safina 7:6 (3), 6:4, 6:2 za dva sata i 15 minuta igre u Melbourneu.

Federeru (22) je to drugi Grand Slam naslov nakon osvajanja lanjskog Wimbledona, a pobjedom u polufinalu protiv Juana Carlosa Fererra osigurao je i prvo mjesto na ATP ljestvici.

Protiv Safina je bio dominantan, iako su simpatije gledatelja bile na strani 193-centimetra visokoga Rusa, koji je u četrvtfinalu dobio Andyja Roddicka, a potom nakon iscrpljujućih pet setova u polufinalu i branitelja naslova Andrea Agassia.

U finalu mu je uzmanjkalo snage i sam je priznao da je "ostao bez goriva", što nije čudno jer je na ovogodišnjem Australian Openu odigrao čak 30 setova i oborio rekord Amerikanca Harolda Solomona iz Roland Garrosa 1976., koji je odigrao tri seta manje. Rus je ukupno na terenu proveo skoro 19 sati, a Federer osam sati manje.


Kao i u Wimbledonu, kada je Marka Philippoussisa dobio sa 3:0, ni ovoga puta Federer u finalu nije izgubio set, a bio je siguran u pobjedu kada je u prvom setu dobio "tie-break" i tako "slomio" umornog Safina.

Prije muškog finala odigran je zaključni dvoboj mješovitih parova, u kojem 47-godišnja Martina Navratilova nije uspjela doći do 59. Grand Slam naslova u dugoj i fantastičnoj karijeri.

S indijskim partnerom Leanderem Paesom Navratilova je izgubila protiv Srbina Nenada Zimonjića i Ruskinje Jelene Bovine 6:1, 7:6.

Pročitajte više