"Fedorov brat je pijanac, kriminalac i beskućnik"

SERGEI KHARITONOV je nekoć bio dio legendarnog ruskog Top Teama. No, on i braća Emelianenko razišli su se davnih dana, a životni putevi otišli su im u različitim smjerovima.

Kharitonov danas trenira u nizozemskom Golden Gloryju i proživljava drugu mladost. U četvrtfinalu Strikeforceovog Grand Prixa je nokautirao Andreija Arlovskog istaknuvši tako kandidaturu i za najviše pozicije tog uglednog turnira. S obzirom da je upoznat sa situacijom unutar Fedorovog kampa, FightersOnly magazin ga je zamolio za komentar intervjua u kojem je Fedorov brat, Aleksander Emelianenko, svu krivicu za poraz protiv Hendersona svalio na trenere. Da vam ne kvarimo iznenađenje izjavama Kharitonova, reći ćemo samo da je ovo vjerojatno najžešći istup jednog borca o drugome u povijesti MMA-ja. Vjerojatno i sami možete zaključiti da ovi sunarodnjaci nemaju preveliko mišljenje jedan o drugome.

Kako komentirate izjave Aleksandera Emelianenka o Fedorovim trenerima?


“Kada sam pročitao ovaj intervju, glasno sam se nasmijao. Smijao sam mu se iako čovjek ima 30 godina i trebao bi biti ozbiljan. Aleks bi trebao naučiti da prije nego što nešto kaže, mora dobro promisliti i razmisliti kako će uobličiti svoje misli. Očito da ga nisu dobro odgojili. To je očito, no ne želim ulaziti u problem stvari jer on ne zaslužuje to. Radi se o velikom trash talkeru, a pravi borci dokazuju svoju kvalitetu u ringu.”

“Aleks je alkoholičar koji je non-stop u nekom sukobu. Normalne osobe, poput mene ili Fedora, se nikada ne bi pijane tukle na ulici. No, za Aleksa se često mogu čuti razne ružne stvari iz raznih kuteva naše zemlje. Nepristojan je, maltretira konobarice i ostale djevojke po birtijama. Često laže, pa priča da je veliki šampion i najjači čovjek na svijetu. Vjerujem da se radi i o nekoj drogi.”

Je li istina da boluje od neizlječive bolesti?

“Sve organizacije na svijetu znaju da on ima hepatitis C i nitko s njim ne želi poslovati. Propio se toliko da je obolio. Čovjek je ovisnik o alkoholu, drogama i kriminalac. O drugim sportašima govori bez poštovanja. Kako bi netko pristao da se bori u njegovom ringu, pa čovjek ima tešku bolest. Laže i o tome da nije bio u zatvoru jer je istina da je bio.”

Što znate o današnjem financijskom stanju Aleksandera?

“Znam sigurno da Aleksander u ovom trenutku nema gdje živjeti. Nema niti kuće, niti doma. Potrošio je sav novac na alkohol. Nema čak niti stan, nema se u čemu voziti jer nema auto. Jedini način na koji može zaraditi novac jest da izjavi nešto skandalozno i privuče pažnju. Spreman je na sve jer je očajan. Čak je došao u Fedorov kamp u nadi da bi mu brat mogao organizirati negdje borbu. No, on je ispran, nije za ništa.”

Kako je zatvor utjecao na njega?

“Znam osobe koje su se promijenile nakon zatvora jer su shvatile svoje greške i postale bolji ljudi. Aleks se nije promijenio. On je ostao isti. Bilo je slučajeva da je trebao ponovno završiti u zatvoru, no Fedor je uskočio i spasio ga je. Postoje slučajevi gdje mu je Fedor doslovno spasio život. Iskreno, zatvor je možda i najbolje mjesto za Aleksandera. Sjećam se 2002. godine kada je Fedor javno rekao da mora srediti izlazak svog brata iz zatvora. Stoga mu ovaj mora biti zahvalan do kraja života jer i dalje nije unutra. Fedor mu je dao sve, dao mu je priliku da uđe u ring i zaradi novac. Nekoć je dobro zarađivao zbog svog prezimena, no jednostavno nije mogao to zadržati. Uspio je sve zdrobiti na partijanje i alkohol.”

“Ovaj zadnji intervju je vjerojatno dao pijan. Može se vidjeti po glasu i izrazu lica da je bio neuračunljiv. Ovih dana proslavit će 30. rođendan, a i dalje živi od jednog opijanja do drugog. Očito mu nedostaje zatvor.”

Jeste li trenirali s Aleksanderom?

“Došao je u našu dvoranu i Fedor me zamolio da ga odmah ne udaram prejako. Kasnije je u intervjuima izjavljivao da je on mene naučio kako se boriti. Koji vas to kriminalac u zatvoru može naučiti tehniku borilačkih sportova.”

Postoji li rizik da se Fedor zarazi trenirajući s njim?

“Mislim da je Fedor jednostavno nije želio odbiti brata. To što je bio zajedno s Fedorom u Kislovodsku znači samo da ga je dekoncentrirao od treninga. Moje mišljenje je da Fedor ne bi smio s njime trenirati. Konstantno govori ‘mi’ u intervjuima. Tko su to ‘mi’? Upravo je Aleksander razlog zbog kojeg sam se razdvojio od Fedora. Razišli smo se. Bilo bi sjajno da dođem u Kislovodsk trenirati s Fedorom, no Aleksanderova prisutnost to onemogućuje.”

Pročitajte više