Ferdinand o odlascima nogometaša u Saudijsku Arabiju: Mediji su sramota

Foto: EPA

UMIROVLJENI engleski stoper Rio Ferdinand (44), danas stručni komentator, govorio je o stanju na tržištu nogometaša. U svom podcastu FIVE izjavio je da bi danas vrijedio više od 100 milijuna funti (116 milijuna eura) uzevši u obzir i inflaciju.  

"Nekad sam vrijedio 30 milijuna funti. Prijatelju, 100 milijuna funti bi bilo jeftino. Ozbiljno, na današnjem bih tržištu možda vrijedio i 170 milijuna funti (gotovo 200 milijuna eura, op. a.)", rekao je Ferdinand i dodao kako bi mu tjedna plaća možda bila i 400 tisuća funti.

Ferdinand je bio najskuplji branič na svijetu

Ferdinand je legenda engleskog nogometa. Karijeru je počeo u West Hamu, iz kojeg je 2000. za 26 milijuna eura otišao u Leeds i postavio engleski rekord za najskupljeg braniča. Manchester United ga je dvije godine kasnije platio 46 milijuna eura i učinio tada najskupljim braničem na svijetu. U mančesterskom klubu proveo je idućih 12 godina te osvojio Ligu prvaka i šest titula prvaka Premier lige.

Podsjetimo, trenutno je Harry Maguire najskuplji obrambeni igrač na svijetu. United je engleskog stopera 2019. godine platio 87 milijuna eura. Po svemu sudeći, taj će rekord srušiti hrvatski reprezentativac Joško Gvardiol, kojeg RB Leipzig želi prodati za najmanje 100 milijuna eura, i to najvjerojatnije Manchester Cityju.

"Mediji su sramotni"

Ferdinand je komentirao i transfere brojnih igrača koji dobivaju i prihvaćaju bogate ponude klubova iz Saudijske Arabije. Trend je pokrenuo Cristiano Ronaldo, a nastavili su ga Karim Benzema, N'Golo Kante, Riyad Mahrez... Saudijci žele i Marcela Brozovića, koji trenutno pregovara, dok je Luka Modrić odbio te je potpisao produljenje s Real Madridom.

"Mediji su sramotni. Kada su Rooney, Beckham, Lampard i Gerrard otišli u SAD, govorilo se kako je to sjajan završetak karijere i dobra prilika za zaradu. No kada je to Ronaldo napravio, postala je sramota i katastrofa zato što ide u Saudijsku Arabiju.

Pustite ljude neka žive i uživaju. Riječ je o avanturi, odveo je obitelj u novu kulturu. Ne volim kad se tako govori. Prema svima bismo se trebali jednako ponašati", rekao je Ferdinand braneći Ronalda, bivšeg suigrača iz Uniteda.

Pročitajte više