Ferguson trokutom ugušio Leea, Johnson veličanstvenim potezom srušio rekord Andersona Silve

Foto: Getty Images/Guliver Image

TONY FERGUSON postao je UFC-ov privremeni prvak lake kategorije, nakon što je trokutom u trećoj rundi ugušio Kevina Leea. Demetrious Johnson postavio je rekord po broju obrana titule prvaka jednim od najljepših završetaka u UFC povijesti, dok je Fabricio Werdum lako savladao zamjenskog protivnika, Walta Harrisa.

Sjajna večer u Las Vegasu dala je jedan od najboljih UFC evenata koji smo mogli pratiti u dugo vremena. Srušen je rekord po broju neodlučenih borbi na jednoj priredbi, vidjeli smo pobjede nekoliko autsajdera, krasne poteze prisiljavanja na predaje, a glavne zvijezda eventa na kraju su Tony Ferguson, koji je savladao Kevina Leea, osvojivši naslov privremenog UFC prvaka lake kategorije te Demetrious Johnson, novi UFC-ov rekorder, koji je izveo potez koji se zapravo teško može zamisliti, odnosno tim potezom je završio Raya Borga.

Prvi dojam na početku glavne borbe bio je kako je Kevin Lee uspio vratiti značajan broj kilograma te se činio krupniji borac u kavezu, a to je brzo počeo koristiti svojim napadima. Jedan od takvih dovodi do udarca koji Tonya Fergusona šalje na pod, no on se brzo ustaje. Lee osjeća kako mu je protivnik poljuljan, no u novom napadu prima kontru i tada on završava na podu, pa se akcija smiruje. Ipak, u posljednje dvije minute prve runde je Lee došao do rušenja i full mounta iz kojeg radi veliku štetu do samog kraja runde. Druga runda bila je malo mirnija, ali i runda u kojoj je Ferguson uhvatio ritam te je koristio svoju prednost u dužini ekstremiteta, čime je pogađao dovoljan broj puta da napravi određenu štetu te svakako sebi osigura bodove za drugu dionicu.

Iako se činilo da Leeu ponestaje snage, odmah u prvim sekundama treće runde uspijeva podići Fergusona, baciti ga na leđa i doći u gornju poziciju. No, to nije dugo trajalo, Ferguson se izvukao i uskoro su borci na nogama. Sredinom runde još jedno odlično rušenje Leea, no sada pokušava konkretnije napasti, što ga je zapravo koštalo poraza. Ferguson mu uslijed njegovog napada hvata ruku, ali odlično kretanje Leea rezultiralo je izlaženjem iz teške pozicije. No, Ferguson je uspio zaključati trokut, iz kojeg radi sve jači pritisak na vrat, koji je zapravo doveo do Leeovog tapkanja i Fergusonovog osvajanja titule privremenog UFC prvaka lake kategorije.

"Mighty Mouse" srušio "Spiderov" rekord

Nevjerojatna je lakoća kojom Demetrious Johnson dolazi do pobjeda u svojim borbama, a mora se priznati kako je u borbi protiv Raya Borga došao do možda i najdominantnije pobjede u svojoj UFC karijeri. No, ono što je sigurno je kako je do nje došao ne samo svojim najboljim potezom u karijeri nego spremno možemo reći kako je metoda kojom je Johnson završio Borga zapravo jedna od najspektakularnijih u UFC povijesti. A Johnson je samo potvrdio kako je najbolji borac svijeta u ovom trenutku i tehnički možda i najbolji borac u MMA povijesti.

Od samog početka borbe Johnson je bio fantastičan. Melem za oči je njegov način borbe, u kojem sve izgleda tako jednostavno i tako rutinski. Riječ je o borcu koji u borbi sudjeluje kao da hoda, kao da u svakom trenutku automatski zna što treba napraviti. Na svaki dobar potez Borga, a bilo ih je, Johnson je odgovarao još boljim. Na svaki Borgov udarac odmah je kontrirao, a na svaku dobru poziciju u koju bi Borg došao, Mighty Mouse brzo je odradio tranziciju te je odjednom on bio taj koji kontrolira situaciju. Tako je borba izgleda 23 i pol minute, a onda se dogodilo nešto uistinu veličanstveno. Johnson je uz rub kaveza uhvatio Borga, podigao ga i krenuo na suplex bacanje, no u jednom trenutku ga je ispustio i, dok je Borg još uvijek bio u zraku, skočio na njega i postavio polugu na Borgovoj lijevoj ruci. Izazivač se neko vrijeme pokušavao izvuči, no na kraju je bio prisiljen tapkati. Demetrious Johnson je još jednom potvrdio da ga samo neznalice mogu zvati dosadnih borcem, izvevši jedan od najspektakularnijih poteza u UFC povijesti. I da, srušio je veliki rekord Andersona Silve, postao je prvi borac u povijesti koji je 11 puta obranio titulu UFC prvaka.

Majstorska izvedba Fabricia Werduma donijela je bivšem teškaškom prvaku ekspresnu pobjedu nad Waltom Harrisom, koji je pristao napustiti uvodne borbe, gdje se trebao sastati s Markom Godbeerom i odlučio je susresti se s Werdumom na glavnom programu. Do toga je došlo nakon otkazivanja Derricka Lewisa samo par sati prije održavanja borbe. Borba je ipak protekla tako da je, nakon samo 15-ak sekundi borbe, Werdum Harrisa srušio na pod, gdje prvo dolazi u full mount, no vrlo brzo radi tranziciju na leđa. Tamo napada gušenjem, ali Harris se izvlači, no samo prividno. Werdum brzo prebacuje nogu, izvlači ruku i Harrisu ne preostaje ništa drugo nego tapkati, barem ukoliko želi sačuvati sve čitavo na njoj. Werdumu je ova pobjeda bitna zbog povratka na pobjednički put, a svakako je dobro za njega što je posao odradio ekspresno i bez ikakvih ozljeda.

Otvorena ženska muha kategorija

Pobjednica prve službene UFC borbe ženske muha kategorije je Talijanka Mara Romero Borella koja je kao zamjenska borkinja savladala Kalindru Fariu i to na način da je sjajno odradila svoju taktiku. Ova vrhunska judašica je odmah na početku srušila Brazilku, borkinju koja se svakako bolje osjeća u borbi na nogama, no to ovdje nije uspjela prezentirati. Odmah je Talijanka na podu počela agresivno raditi, a za pronaći pravu poziciju joj je trebalo dvije i pol minute. Tada je uhvatila protivnicu u gušenje s leđa i nije dugo proteklo do tapkanja. Talijanki je ovo šesta pobjeda u nizu i sjajna prezentacija onoga što bi mogla nuditi u novoj UFC-ovoj kategoriji.

Borba koja je otvorila glavni program bila je ona između Beneila Dariusha i Evana Dunhama u lakoj kategoriji. Sam početak nje pripao je sjajnom Dariushu, koji je otvorio agresivnim napadima na nogama, a jedan od tih je rezultirao slanjem Dunhama na pod. Dariush tamo dolazi do gornje pozicije i pune kontrole te počinje raditi na tehnici završavanja borbe. Nije u tome uspio, ali svakako je odradio dominantnu rundu vrijednu 10-8 odluke. U drugoj se Dunham oporavio te počinje preciznije pogađati, dok je Dariush sve više počeo promašivati. Slična situacija i u trećoj rundi, uz posebno dobru akciju posljednju minutu borbe. Obojica su nanijela podosta štete protivniku i nisu mogli znati kakvu odluku će suci donijeti. Dva suca su Dariushu dali prvu rundu rezultatom 10-8, dok su druge dvije pripale Dunhama, što je bilo dovoljno za neodlučeno, ali zanimljiva je odluke suca Sala D’Amata. On Dariushu nije dao prvu rundu 10-8, ali je za to njemu donio pobjedu i u jednoj od preostale dvije. U svakom slučaju, ovo je možda i najpošteniji ishod.

Na uvodnom programu je glavni duel bio onaj između dva velika potencijala bantam kategorije, Codya Stamanna i Toma Duquesnoya, a obojica su u ovu borbu ušli sa skorom 15-1. Tako je i izgledalo, odnosno borba je bila izuzetno izjednačena. Stamman je izgledao bolje u hrvačkom aspektu, dok je mladi Francuz ostavljao bolji dojam u izmjenama te se sve svodilo na to što će suci bolje cijeniti. Dvojica su na kraju bili na strani autsajdera, odnosno američkog borca, koji je došao do svoje druge UFC pobjede.

Lando Vannata i Bobby Green odradili su fantastičnu borbu, a nju je presudio ilegalan udarac Vannate iz prve runde, koji mu je oduzeo bod, tako da je na kraju konačna sudačka odluka donijela neodlučenu borbu. No, oba borca su na kraju pokazala zadovoljstvo takvih ishodom, a zadovoljstvo su pokazali i fanovi koji su vidjeli sjajan duel. Ovom borbom te onom s uvodnog programa izmešu Dariusha i Dunhama, po prvi put u povijesti su na jednom UFC eventu održane dvije neodlučene borbe. Poliana Botelho debitirala je u UFC-u pobjedom sudačkom odlukom nad Pearl Gonzalez, dok je Matt Schnell bio bolji od Marca Beltrana, u još jednoj vrlo neizvjesnoj borbi. John Moraga upisao je pobjedu nokautom nad velikim potencijalom muha kategorije, Magomedom Bibulatovim, a Brad Tavares je savladao Thalesa Leitesa, u svom konstantnom stilu, sudačkom odlukom.

UFC 216 – Rezultati

Tony Ferguson def. Kevin Lee – SUB (R3, 4:02)
Demetrious Johnson def. Ray Borg – SUB (R5, 3:15)
Fabrício Werdum def. Walt Harris – SUB (R1, 1:05)
Mara Romero Borella def. Kalindra Faria – SUB (R1, 2:54)
Beneil Dariush vs. Evan Dunham – neodlučena borba većinskom odlukom

Cody Stamann def. Tom Duquesnoy – podijeljena sudačka odluka
Lando Vannata vs. Bobby Green- neodlučena borba podijeljenom odlukom
Poliana Botelho def. Pearl Gonzalez – jednoglasna sudačka odluka
Matt Schnell def. Marco Beltrán – jednoglasna sudačka odluka

John Moraga def. Magomed Bibulatov KO (punch) 1 1:38
Brad Tavares def. Thales Leites – jednoglasna sudačka odluka

 

 

Pročitajte više