Ferguson više nije najveći ikad. Nadmašio ga je čovjek kojem nije znao izgovoriti ime

Foto: EPA

PEP GUARDIOLA je bolji trener od Sir Alexa Fergusona: četvrti uzastopni naslov Premier lige daje prednost šefu Manchester Cityja nad legendarnim Škotom. Katalonac je ispisao povijest engleskog nogometa i sada nema sumnje da je čak i najveći trener u povijesti nogometa, piše Goal.

Neposredno prije nego što je Pep Guardiola preuzeo vodstvo Manchester Cityja u kolovozu 2016., Sir Alex Ferguson razgovarao je sa Sky Sportsom kako bi dao svoje mišljenje o dolasku Katalonca u Englesku. Ferguson je vrlo dobro znao koliko je dobar trener Guardiola jer je Pepova Barcelona uništila njegov United u dva finala Lige prvaka, ali je ipak imao nekoliko riječi upozorenja za čovjeka, kojeg je greškom nazvao 'Pepe'.

Ferguson je podcijenio Guardiolu

"Pepe bez sumnje ima fantastičnu radnu etiku, ima sjajne trenerske sposobnosti, u to nema sumnje, ali bit će teško ponoviti ono što je napravio u Barceloni", upozorio je Ferguson. "Manchester City je napravio pravi potez u njegovom dovođenju jer je izvanredan trener, ali Pepeu neće biti tako lako. Engleski nogomet nije lak, to će vam reći svaki strani trener koji dođe u Englesku.

"Bit će uspješan, ali ne mislim da će ikada ponoviti ono što je napravio u Barceloni. Iako je Pep otišao u City, to nije jamstvo da mogu osvojiti ligu tek tako, to je ljepota Premier lige."

Ferguson je bio u pravu što se tiče Guardioline debitantske sezone u Engleskoj, kada je City završio treći i nije uspio osvojiti nijedan trofej. No od tada se pokazalo da je izrazito u krivu jer je Guardiola učinio da engleski nogomet doista izgleda prilično lako.

U lovu na povijest

Sada kada je osvojio svoj šesti naslov u Premier ligi u sedam godina i povijesnu četvrtu uzastopnu krunu, vrijeme je da se zapitamo je li Guardiola bolji trener od samog Fergusona. Istina bi mogla biti neugodna za čitanje obožavateljima legendarnog Škota i Manchester Uniteda...

Nakon što je prošle godine ponovio Fergusonov najveći pothvat osvajanjem trostruke krune, neki su sugerirali da je Guardiola postigao sve, ali trenera kao što je Katalonac nije lako zadovoljiti i uskoro je bacio oko na svoj sljedeći cilj: postati prva momčad u povijesti engleskog nogometa koja je osvojila četiri uzastopna naslova prvaka.

Bio je to podvig koji je Ferguson dva puta pokušao s Unitedom, u sezonama 2001/02. i 2009/10., dok su Huddersfield Town, Liverpool i Arsenal također pokušali, ali nisu uspjeli. Prema tvrdnjama bivšeg igrača Cityja s jakim vezama u aktualnoj svlačionici, Guardiola je osvajanje tog nedostižnog četvrtog naslova postavio kao primarni cilj sezone.

Taj cilj postavljen je iznad obrane Lige prvaka i FA kupa upravo zato što je to bilo nešto što nijedna momčad prije nije uspjela. Guardiola je ostao usredotočen na cilj čak i kada je City počeo posustajati nakon tri uzastopna remija protiv Chelseaja, Liverpoola i Tottenhama u kojima je njegova momčad zabila ukupno osam golova.

Neporaženi od prosinca

Prije gostovanja kod Aston Ville u prosincu, Guardiola je povukao sebi nesvojstven potez i predvidio da će njegova momčad osvojiti ligu. "Osjećam da ćemo osvojiti Premier ligu. Ljudi ne vjeruju u to nakon tri remija, ali mi ćemo to ponoviti", rekao je. "Ako me danas pitate, budemo li igrali na razini Liverpoola ili Tottenhama, obranit ćemo naslov, znajući da nije lako.

Nijedna momčad još nije to uspjela. To govori koliko je zadatak težak, ali ako me danas pitate kako se osjećamo, osvojit ćemo naslov četvrti put u nizu."

Njegova prognoza nije došla u idealnom trenutku za City koji je na kraju izgubio na Villa Parku, ali pokazalo se da je to bio njihov posljednji poraz u sezoni u svim natjecanjima, ne računajući poraz od Real Madrida nakon jedanaesteraca. Otkako je izgubio 1:0 od ekipe Unaija Emeryja, City je izgubio bodove u samo četiri od svoje 23 preostale utakmice.

"City vam ne daje priliku"

Ako je jedna stvar definirala Guardiolin City, to je njegova sposobnost da naniže pobjede kada je to najvažnije. Osvojili su ovu titulu pobjedama u svih devet utakmica nakon remija s Arsenalom krajem ožujka. Prethodne sezone dobili su 12 mečeva zaredom i ostavili Topnike iza sebe.

U sezoni 2021/22. pobijedili su u 14 od 15 utakmica između studenog i sredine veljače i pritom ostali neporaženi. Nakon što su izgubili kod kuće od Tottenhama, dobili su devet od sljedećih 12 utakmica, a da pritom nisu izgubili nijednom. U sezoni 2020/21. ispustili su bodove u sedam od svojih prvih 13 utakmica, ali su odgovorili pobjedama u sljedećih 15.

Sezona 2019/20. bila je iznimka, kada je City izgubio devet utakmica i prepustio naslov sjajnom Liverpoolu, ali prethodne sezone, kada se Liverpool ušuljao ispred njih u utrci za naslov u veljači, City je pobijedio u finalnih 14 utakmica i s 98 bodova osvojio naslov. U sezoni 2017/18. pobijedili su u 18 utakmica zaredom, čime je utrka za naslov bila riješena već u prosincu. Kao što je Gary Neville rekao ranije ove sezone: "City vam ne daje priliku."

Gubljenje naslova

Tu se Guardiola razlikuje od Fergusona. Kada mu je titula nadohvat ruke, on je gotovo nikada ne ispušta. Bivši menadžer Uniteda, unatoč nevjerojatnom uspjehu od 13 naslova u 21 sezoni, imao je svoju povijest gubljenja već dobivenih naslova.

Najgori slučaj je onaj iz njegove pretposljednje sezone, 2011/12., kada je United u travnju imao osam bodova prednosti u odnosu na City, samo šest utakmica do kraja, ali je potom izgubio od Wigana, remizirao 4:4 kod kuće s Evertonom uz primanje dva kasna gola u razmaku od tri minute, a potom izgubio na Etihadu uz ziherašku igru na bod.

City je možda jedva osvojio naslov zahvaljujući pogotku Sergija Aguera u 94. minuti protiv QPR-a, ali United je mogao kriviti samo sebe. Ferguson je kasnije priznao: "Morate reći da smo ispustili naslov. Svi znamo da smo odgovorni, ali bez obzira na to, izgubili smo i moramo se nositi s tim."

Još ranije, u sezoni 1997/98., United je imao 13 bodova prednosti u odnosu na Arsenal na Božić, ali je ispustio bodove u devet od zadnjih 18 utakmica, dok su ih nemilosrdni Wengerovi Topnici prikupljali. United je također ispustio naslov 1994/95. posljednjeg dana sezone, remiziravši 1:1 s West Hamom pa je Blackburn osvojio ligu iako je izgubio od Liverpoola. Unitedu je također za dlaku izmaknuo naslov u sezoni 2009/10., kada ga je osvojio Chelsea. Crveni vragovi izgubili su kod kuće od ekipe Carla Ancelottija i remizirali s Blackburnom.

Pep češće osvaja trofeje

Ferguson još uvijek ima veću količinu trofeja od Guardiole, skupivši njih 48 u svojoj 34-godišnjoj karijeri na klupi Aberdeena i Manchester Uniteda. Međutim, Katalonac ih ima već 38 u 15 sezona.

Uskoro bi mogao doći do 39 ako City pobijedi United u finalu FA kupa, što bi bilo prosječno 2.6 osvojenih trofeja po sezoni, u usporedbi s Fergusonovom stopom od 1.4. Po sadašnjem ritmu, Guardiola bi premašio Škota po ukupnim trofejima do 2028. godine.

Guardiola je također sakupio prestižnije trofeje od Fergusona. U 15 sezona ima 12 naslova prvaka u La Ligi, Bundesligi i Premier ligi, što je samo jedan manje od 13, koliko ih je Ferguson osvojio s Unitedom u 27 kampanja. Guardiola također ima više Liga prvaka od Škota, tri naspram dvije. Također, Pep je do polufinala stigao 10 puta u usporedbi s Fergusonovih sedam.

Guardiola također nikada ne bi mogao biti optužen za podcjenjivanje takozvanih manjih natjecanja. City je osvojio četiri uzastopna Liga kupa između 2018. i 2021., koliko je United osvojio u cijelom Fergusonovom mandatu. Guardiola je također dvaput osvojio trostruku titulu, u prvoj sezoni s Barcelonom i prošle godine sa Cityjem. Vodio je City i do četiri domaća trofeja u 2019. godini (Community Shield, Liga kup, FA kup, Premier liga), nešto što Ferguson nikada nije uspio postići.

Više bodova, više golova

Guardiola je također bolji od Fergusona po broju osvojenih bodova. U njegovoj drugoj sezoni sa Cityjem postali su prva i jedina momčad koja je osvojila 100 bodova u jednoj sezoni najvišeg ranga engleskog nogometa, a također su ostvarili i rekordnu prednost na vrhu tablice od 19 bodova. Njegov je City zatim osvojio 98 bodova u sezoni 2018/19. i 93 u sezoni 2021/22.

Dakle, u tri navrata je njegova momčad ostvarila više od Fergusonovog najvećeg bodovnog učinka u sezoni od 38 utakmica, koji je ostvaren u sezoni 1999/00., kada je United imao 91. City je pobijedio 32 utakmice u sezoni u dva navrata, dok je najviše utakmica koje je United dobio pod Fergusonom bilo 28.

Guardiolin City također je napadački daleko učinkovitiji od Fergusonovog Uniteda. City je postigao rekordnih 106 golova u Premier ligi u sezoni 2017/18., postigao je 102 u sezoni 2019/20., kada nije uspio osvojiti ligu, i 99 u sezoni 2021/22. Najviše golova koje je United postigao u kampanji pod Fergusonom bilo je 97 u sezoni 1999/00.

Guardiolina Barca postigla je 105 golova u sezoni 2008/09., 98 u sezoni 2009/10. i nevjerojatnih 114 u njegovoj zadnjoj sezoni 2011/12., iako je naslov otišao Real Madridu. Pepov Bayern također je imao nezasitan apetit za golove, zabivši 94 puta u njegovoj debitantskoj sezoni u Bundesligi, koja ima sezonu od 34 utakmice.

Postoje i argumenti za Fergusona

Jedan argument u Fergusonovu korist je utjecaj koji je imao na klubove koje je trenirao. Osvojio je 10 trofeja s Aberdeenom, više od polovice njih 19 koliko ih je škotski klub osvojio u svojoj povijesti, a nijedna ekipa nije razbila duopol Celtica i Rangersa otkako je on otišao iz svoje domovine na Old Trafford.

Ferguson je također transformirao i United, vodeći ga do prve titule u 26 godina i prvog europskog trofeja nakon 31 godine pauze. Pretvorio ih je iz uspavanog diva u najuspješniju momčad u povijesti engleskog nogometa i jednu od najpopularnijih momčadi na svijetu. Njegov utjecaj također se može vidjeti u tome kako je United opao otkako je otišao 2013. godine, ne uspjevši osvojiti naslov od tada, a ove sezone zabilježio je svoj najgori plasman u Premier ligi, izgubivši rekordnih 13 utakmica.

Moglo bi se tvrditi da se Guardiola jednostavno pridružio momčadima koje su već bile iznimno uspješne i nastavio nizati uspjeh, ali u njegovu obranu, preuzeo je Barcelonu koja je bila na zalasku pod Frankom Rijkaardom i pretvorio je u stroj za pobjede dok je također igrao blistav nogomet. To ga je učinilo najpoželjnijim trenerom na svijetu i značilo je da može samostalno birati svoje sljedeće destinacije.

Uživa velikodušnu potporu Abu Dhabi United grupe u Cityju i zasigurno ima koristi od rada u gotovo savršenoj strukturi sa svojim starim prijateljima iz Barcelone, Txikijem Begiristainom i Ferranom Sorianom.

City bi s Pepom mogao prestići United po broju trofeja

Ali Guardiola je također glavni razlog Cityjevog rasta u posljednjem desetljeću. Zahvaljujući kontinuiranom uspjehu, City je najgledanija momčad u SAD-u i proširuje Etihad na 60.000 sjedala. Pep je također alarmantnom brzinom povećao Cityjev popis trofeja. 

Kada je stigao 2016., City je imao samo četiri naslova prvaka i ukupno 18 trofeja u cijeloj svojoj povijesti. Guardiola je sada osvojio 17 trofeja, dok bi u finalu FA kupa na Wembleyju mogao doći do 18. i tako izjednačiti broj trofeja kluba u razdoblju od 136 godina u njih samo osam. Zbog Guardiole, Ferguson će možda morati preispitati i svoje komentare koje je dao nakon što je City osvojio naslov 2012. zahvaljujući posrtaju njegovog Uniteda.

Pep je zasjenio United i Fergusonovo nasljeđe

"Oni mogu pobjeđivati koliko god žele, ali povijest našeg kluba nas drži na vrhu", rekao je nakon što je momčad Roberta Mancinija preskočila United u zadnjem kolu. "Ne trebamo se brinuti oko toga. Mislim da imamo bogatu povijest, bolju od bilo koga, i trebat će im stoljeće da dođu na našu razinu."

Dvanaest godina kasnije City ima 35 trofeja u usporedbi s Unitedovih 67. Uz Guardiolinu trenutnu stopu osvajanja, Cityju bi trebalo još samo 12 godina da nadmaši Unitedov popis postignuća.

Ferguson se sigurno nada da Guardiola ne želi ostati u Manchesteru tako dugo kao on jer bi čovjek kojeg je nekada zvao 'Pepe' mogao zasjeniti njegovo nasljeđe i klub koji je obnovio. Zapravo, to se već dogodilo.

Pročitajte više