AUTO-MOTO

Fernando Alonso lovi legendarni vozački hat-trick. Samo jedan vozač je to uspio

Foto: EPA

SAMO jedan pilot uspio je u automobilističkom svijetu osvojiti čuveni vozački hat-trick - Veliku nagradu Monte Carla, 24 sata Le Mansa i Indianapolis 500.

"Sveto trojstvo" auto-moto svijeta, kako mu tepaju, dohvatio je legendarni Britanac, danas pokojni Graham Hill kojem je to pošlo za rukom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Mnogi ljubitelji ovog elitnog sporta reći će da je to bilo najljepše vrijeme automobilizma.

Fernando Alonso ima prigodu ponoviti Hillov uspjeh u 38. godini. Španjolac je spreman učiniti sve kako bi se dodao na popis velikana kojeg je već ionako dio. Alonso je dvostruki prvak Formule 1 (2005. i 2006. godine), a "besmrtan" je postao lani kada se umirovio i napustio F1, a potom odmah slavio na utrci 24 sata Le Mansa.

Naravno, prije toga je u 17 godina dugoj karijeri dvaput osvajao VN Monte Carla.

Nedostaje mu samo Indianapolis 500. McLarenov bolid je spreman i danas prvi put službeno predstavljen i testiran. Idući će vikend prvi put Španjolac s njim izaći na stazu u Indianapolisu.

"Ne radim to zbog zabave"

Mnogi misle da se Alonso u avanturu osvajanja ova tri naslova upustio iz čiste zabave. Međutim prava je istina na potpuno drugom kraju spektra.

“Ne radim to zbog zabave. Ponekad kad testiram čitam stvari poput ‘drago nam je da se zabavljaš, ali molim te vrati se u F1’, kao ‘molim te vrati se svom pravom poslu’ jer je ovo zabava", rekao je Alonso pa dodao:

“Ne zabavljam se, kad isprobavam ova vozila, nemam pojma. Moraju mi govoriti što da radim. Puni gas i kočenje istovremeno, u stilu relija, to su stvari koje učite od nule.

Definitivno ulažem puno truda u svaki izazov koji isprobam, puno je tu učenja. Ne radim to zbog zabave, radim to zbog težine, zbog izazova i nade da ću time postati bolji vozač.”

"Mislim da sam najbolji"

Glavni cilj mu je dokazati da je najbolji vozač na svijetu, nešto za što Alonso smatra da u F1 nije moguće bez pravog bolida.

“Mislim da jesam najbolji. Vjerujem da svi u F1 misle da su najbolji, ali to je teško dokazati, pogotovo u F1, gdje to, ako nemate dobar bolid, ne možete dokazati.

Bio sam vrlo konkurentan tijekom mnogih godina u F1, dovoljno sretan da osvajam prvenstva. Čak je moja posljednja sezona vjerojatno bila moja najjača s 21:0 protiv momčadskog kolege (op. a. Stoffela Vandoornea u kvalifikacijama), nešto što nikad prije u karijeri nisam napravio.

Uz pobjedu na 24 sata Le Mansa, Daytoni, Sebringu, nadam se konkurentnosti na Indyju 500 i nekim drugim stvarima koje mogu raditi pored asfalta, to je nešto što vjerojatno nije izvedeno u sportu. To tražim, izazove.”

Alonso će u srpnju napuniti 38 godina pa se svi pitaju dokad će se utrkivati.

"Dok god imam snage za to i dok god se osjećam konkurentnim.

Možda jednog dana uskočim u F1 bolid i netko će u istom bolidu biti brži od mene. Ili uskočim u neki drugi bolid i netko je brži od mene u istom bolidu. Koliko ja znam, to se dosad nikad nije dogodilo, stoga ću nastaviti voziti", podvukao je.

Pročitajte više