Toyota uložila žalbu: Trulli kažnjen i bez bodova, Hamiltonu 3. mjesto!

SUCI Međunarodne automobilističke federacije (FIA-e) odlučili su nakon naknadnog vijećanja kazniti vozače Red Bulla i Toyote, Sebastiana Vettela i Jarna Trullija, radi incidenata uzrokovanih na Velikoj nagradi Australije.

> Video - Button: Baš me briga što će neki reći, ja živim u bajci!

> Video - Počelo je ispisivanjem povijesti!

Trulli je prvotno utrku završio na trećem mjestu startavši s posljednje, 20. pozicije, ali je kažnjen vremenski s 25 sekundi radi pretjecanja aktualnog prvaka Lewisa Hamiltona za vrijeme boravka Safety cara (sigurnosnog automobila) na stazi tri kruga prije kraja utrke.

Kazna ga je stoga udaljila s popisa osvajača bodova, te je treće mjesto pripalo neočekivano Hamiltonu. Stoga se ciijeli poredak pomaknuo za jedno mjesto, tako da je među osvajače bodova ušao i drugi vozač momčadi Torra Rossa, Sebastien Bourdais.

Vettel je s druge strane kažnjen s deset mjesta lošijom startnom pozicijom na sljedećoj utrci sezone (VN Malezije sljedeće nedjelje) i 50 tisuća dolara radi odbijanja napuštanja staze nakon sudara s Robertom Kubicom tri kruga prije kraja utrke, iako mu je tako signalizirano od strane redara utrke. Vettel je nakon sudara nastavio vožnju po stazi iako je vozio na tri kotača, čime je po mišljenju sudaca ugrozio sigurnost ostalih sudionika utrke.

Toyota uložila žalbu na Trullijevu kaznu
  
Japanska momčad Formule 1 sa središtem u Kölnu, Toyota, uložila je žalbu na vremensku kaznu od 25 sekundi svom vozaču Jarnu Trulliju na Velikoj nagradi Australije.

Trulli je startavši s posljednje, 20. pozicije prvotno osvojio treće mjesto, ali je kasnije kažnjen radi pretjecanja Lewisa Hamiltona dok je Safety car (sigurnosni automobil) bio na stazi. To ga je unazadilo sve do 12. mjesta, što automastki znači i ostanak bez bodova.

"Užasno sam razočaran ovakvom odlukom. Hamiltion je naglo usporio i zaustavio se uz stazu. Mislio sam da ima nekih problema i nisam imao drugog izbora nego prestići ga", rekao je talijanski vozač Toyote.

"Razočarani smo ovakvom odlukom FIA-e. Uložili smo žalbu kako bismo dobili više vremena za proučavanje novonastale situacije", rekao je šef Toyotine momčadi Tadashi Yamashima.

Velika nagrada Australije, rezultati:

1. Button Brawn GP 1h34:15.784

2. Barrichello Brawn GP + 0.807

3. Hamilton McLaren-Mercedes + 2.914

4. Glock Toyota + 4.435

5. Alonso Renault + 4.879

6. Rosberg Williams-Toyota + 5.722

7. Buemi Toro Rosso-Ferrari + 6.004

8. Bourdais Toro Rosso-Ferrari + 6.298

...

A.K./Totalsport
Foto: AFP

Pročitajte više