Svjetsko prvenstvo

FIFA izbacuje jednu reprezentaciju s SP-a? Odluku će donijeti sutra

Foto: EPA-EFE

MEKSIČKA televizija Azteca Deportes objavila je kasno sinoć, pozivajući se na odvjetnika čileanskog nogometnog saveza, da je FIFA odlučila da će Ekvador biti izbačen s ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva. Problem je navodno u putovnici jednog igrača Ekvadora, a konačna odluka bit će objavljena u petak.

Tu vijest prenijeli su neki južnoamerički mediji, a odvjetnik Eduardo Carlezzo rekao je za Azteca Deportes da je siguran da će odluka ići u korist čileanskom savezu. Naime, Čileanci tvrde, a sad navodno imaju i dokaze, da je Byron Castillo u kvalifikacijama za SP igrao za Ekvador s lažnom putovnicom.

Lažirao dokumente

Carlezzo tvrdi da je Castillo uz pomoć ekvadorskih civilnih vlasti i tamošnjeg nogometnog saveza lažirao sve dokumente i da zapravo uopće nije Ekvadorac. Carlezzo tvrdi da je rođen u Kolumbiji, da u ekvadorskim registrima uopće nema njegovih otisaka prstiju te da nije smio igrati za Ekvador.

"Roditelji Byrona Castilla su rođeni u Tumacu u Kolumbiji, Byron je rođen u Tumacu i tamo je i kršten. Ne postoji nikakav dokaz da on ima ikakve veze s Ekvadorom i dokazi su vrlo jasni", rekao je Carlezzo, koji zastupa čileanski nogometni savez.

Azteca Deportes piše da je FIFA odluku već praktički donijela i da će Ekvador biti izbačen sa Svjetskog prvenstva, odnosno da će se utakmice u kojima je nastupio registrirati rezultatom 3:0 za protivnike.

Oduzimanje bodova Ekvadoru

U južnoameričkim kvalifikacijama Ekvador je završio na četvrtome mjestu, Peru na petom, Kolumbija na šestom i Čile na sedmom. Ako bi se utakmice u kojima je Castillo igrao registrirale 0:3 za protivnike, na Svjetsko prvenstvo otišao bi - Čile.

Naime, Castillo nije igrao ni u jednoj utakmici protiv Perua i Kolumbije, ali jest u obje protiv Čilea koji bi u tom slučaju dobio šest novih bodova, dvije pobjede po 3:0 i skočio bi na četvrto mjesto. Peru bi i dalje igrao dodatne kvalifikacije (13. lipnja protiv Australije), a Ekvador bi završio na zadnjemu mjestu.

Iako se nagađalo da bi u ovom raspletu na SP ni kriva ni dužna mogla otići Italija, južnoamerički izvori tvrde da se to neće dogoditi. Naime, ako zaista odluči oduzeti bodove Ekvadoru, njegovo mjesto na SP-u mogla bi zauzeti jedino reprezentacija iz CONMEBOL-a. Osim ako FIFA ne odluči to mjesto dodijeliti reprezentaciji s najvišim renkingom koja se nije plasirala u Katar, a to je Italija.

Pročitajte više