FIFA se boji namještanja utakmica pa mijenja planove za iduće Svjetsko prvenstvo?

Foto: EPA

SVJETSKO prvenstvo u Kataru bit će posljednje s 32 reprezentacije jer će na idućem 2026. godine, koje će se održati u Kanadi, SAD-u i Meksiku, nastupiti 48 reprezentacija. Iako su one trebale biti podijeljene na 16 skupina po tri reprezentacije, FIFA razmišlja o promjeni plana, piše The Times.

Prema njihovim informacijama, Svjetsko prvenstvo 2026. trebalo bi trajati najmanje pet tjedana umjesto četiri kako bi se prilagodilo većem broju reprezentacija, što bi, ističu, moglo naljutiti europske klubove i lige. FIFA favorizira format s 12 skupina po četiri reprezentacije, od kojih bi iz svake skupine dalje išle dvije, plus osam najboljih trećeplasiranih.

Na taj bi se način igrale 104 utakmice umjesto 64, koliko će ih biti u Kataru, te bi takva organizacija donijela veću zaradu od televizijskih prava. "Sve je veća zabrinutost oko skupina s tri momčadi jer takav format podrazumijeva da jedna momčad neće igrati zadnji dan, a to povećava rizik da preostale dvije namjeste rezultat koji im odgovora", objašnjava The Times.

Želi se izbjeći namještanje rezultata

Times ističe primjer Zapadne Njemačke i Austrije iz 1982. godine, kada je njihov rezultat izbacio Alžir, koji je već odigrao svoju zadnju utakmicu grupne faze, a te su dvije reprezentacije prošle dalje. Stoga FIFA želi da se zadnje utakmice skupine igraju istovremeno.

FIFA-in voditelj globalnog razvoja nogometa Arsene Wenger najavio je kako će odluka o formatu skupina biti donesena iduće godine, dok je predsjednik SP-a 2026. i CONCACAF-a (Nogometni savez Sjeverne i Srednje Amerike i Kariba) Victor Montagliani rekao kako je rizik od dogovora dviju momčadi opravdana sigurnost te je potvrdio kako bi idući veliki turnir mogao trajati oko 35 dana.

Neovisni FIFA-in savjetnik Alex Phillips misli kako su problemi oko skupina s tri momčadi preveliki. U slučaju 16 skupina po tri reprezentacije, na SP-u 2026. igralo bi se 80 utakmica, dok bi skupine po 12 donijele 104 utakmice.

"Svi se slažu da Svjetsko prvenstvo s 48 momčadi čini natjecanje lošijim"

"Svi se slažu da Svjetsko prvenstvo s 48 momčadi čini natjecanje lošijim - kvaliteta je niža i sustav je neuredan. No jesu li pozitivne strane iznad negativnih? Upravo smo imali najbolju zadnju rundu grupne faze na svjetskim prvenstvima, barem što se ja sjećam, tako da je jasno zašto se podržava ideja prema kojoj bi ostale skupine od četiri reprezentacije", rekao je Phillips za The Times.

Uz spomenuti prvi problem mogućeg dogovora dviju reprezentacija, Phillips navodi i činjenicu da bi svatko odigrao samo dvije utakmice u skupini pa uz nedostatak sreće ispao nakon par dana natjecanja.

"FIFA-i to znači više novca od televizijskih prava, ali to bi bio problem za klubove, igrače, lige i saveze. Svi bi se time cjenkali kako bi dobili nešto natrag. Za natjecanje poput Premier lige jedan je tjedan u godini vrlo važan", dodaje Phillips.

"Nije točna ideja da Svjetsko prvenstvo pomaže razvoju"

S obzirom na povećanje broja reprezentacija s 32 na 48, Afrika će imati devet mjesta umjesto pet, Azija osam (sada 4.5), CONCACAF šest (3.5), Južna Amerika šest (4.5), Europa 16 (13) i Oceanija jedno (0.5). Domaćini SAD, Meksiko i Kanada zauzet će tri mjesta CONCACAF-a, dok je plan da o dva preostala odluči play-off šest reprezentacija.

"Po meni Svjetsko prvenstvo nije najvažnije, već su to reprezentativne utakmice tijekom cijele godine. Nije točna ideja da Svjetsko prvenstvo pomaže razvoju ako siromašniji savezi ulože sve resurse u kvalificiranje muške reprezentacije.

Čak i ako dođu tamo, možda će imati samo dvije-tri utakmice svake četiri godine. Neki savezi plaćaju skupe europske trenere, a bilo bi puno bolje taj novac uložiti u terene i trenere", zaključio je Phillips.

Pročitajte više