Florentinova "decima": Benitez je deseti trener potjeran u Perezovoj vladavini

Foto: Guliver Image/Getty Images/Marca

"RAFA BENITEZ nije u problemu", tvrdio je Realov predsjednik Florentino Perez prije samo dva tjedna. 
 
Marca je tada objavila da je Zinedine Zidane Benitezov nasljednik, a Perez je na to burno reagirao: "Benitez neće biti zamijenjen Zidaneom. Benitezova pozicija nije ugrožena!"
 
Ipak, jučer je Perez uručio otkaz Benitezu i na njegovo mjesto postavio Zidanea, koji je dosad vodio drugu momčad kraljevskog kluba. Benitez je tako postao deseti trener kojeg je iz Reala potjerao Perez. U svojoj 13-godišnjoj vladavini u Madridu Perez je dosad smijenio čak deset trenera - šest u svom prvom mandatu (2000-2006) i četvoricu u drugom (od 2009. do danas).
 
Del Bosquea je prvog smijenio
 
Prvi otkaz Perez je kao predsjednik Reala uručio Vicenteu Del Bosque, koji je u prvoj Perezovoj sezoni osvojio Primeru i španjolski Superkup, a u drugoj Ligu prvaka, europski Superkup i Svjetsko klupsko prvenstvo. U trećoj sezoni Del Bosque je osvojio "samo" Primeru - dovoljno da ga Perez smijeni i za trenera postavi Carlosa Queiroza.
 
Osvajanje samo španjolskog Superkupa Perez je smatrao velikim neuspjehom, te je pred kraj sezone 2003/04 Queiroz otišao iz Madrida.
 
Camacho dobio otkaz nakon šest utakmica, Remon nakon dvadeset
 
Jose Antonio Camacho, treći je smijenjeni trener za vrijeme Perezove vladavine, a otkaz je dobio nakon samo šest utakmica na klupi Reala. Četiri je odradio na kraju sezone 2003/04, a presudila su mu dva poraza na početku naredne sezone.
 
 
Mariano Garcia Remon odradio je 20 utakmica kao trener Reala, a otkaz je dobio u prosincu jer je imao "samo" 60 posto pobjeda. 
 
Nema trofeja - nema posla
 
Wanderlei Luxemburgo zadržao se u Realu godinu dana, a budući da nije osvojio niti jednu titulu, Perez mu je uručio otkaz. 
 
Nakon što je za trenera postavio Juana Ramona, a pola godine kasnije i njega smijenio, Perez je odlučio podnijeti ostavku na poziciju predsjednika Reala.
 
Vratio se tri godine kasnije i odmah za trenera postavio Manuela Pellegrinija. Čileanac je sezonu završio bez trofeja, a to Perez ne prašta.
 
 
 
Mourinho se najduže zadržao na klupi Reala u Perezovoj eri
 
U svibnju 2010. godine u Madrid je stigao Jose Mourinho, trener koji se najduže zadržao na klupi Reala u Perezovoj eri. Mourinho je u prvoj sezoni osvojio Kup Kralja, u drugoj je pokorio Primeru i slavio u španjolskom Superkupu, a Madrid je napustio nakon što je treću sezonu završio bez trofeja. 
 
Perez dva mjeseca prije otkaza Ancelottiju: Carlo je siguran, što god se dogodi
 
Naslijedio ga je Ancelotti, koji je u debitantskoj godini u Realu osvojio čak četiri trofeja, uključujući i jubilarnu desetu Ligu prvaka za kraljevski klub. 
 
"Ancelotti je siguran, što god se dogodi! Ne ide nigdje", poručio je Perez navijačima Reala samo dva mjeseca prije nego što ga je smijenio. 
 
 
 
Nakon što je Real sezonu završio bez osvojenog trofeja, Talijan je dobio otkaz iako je trener Reala s najviše pobjeda u prvih 100 utakmica, najviše golova postignutih po utakmici, najviše osvojenih bodova po utakmici i najviše osvojenih trofeja u jednoj godini.
 
"Nova Realova era" trajala tek pola godine
 
Naslijedio ga je Benitez...
 
"Ovo je početak nove ere za naš klub i uvjereni smo da će se pokazati da smo dobro postupili, stoga je zato Rafael Benitez sa nama ovdje, dobro došao Rafa", rekao je Perez na predstavljanju Beniteza, koji u Madridu nije uspio osvojiti srca navijača.

"Nova Realova era" potrajala je tek pola godine. Perez je tvrdio da je to najbolji trener kojeg je ikad doveo, a smijenio ga je zbog loše igre momčadi u Primeri na čijoj ljestvici Real zaostaje za najvećim rivalima Atleticom i Barcelonom. 

Realovi treneri u Perezovoj eri
Create bar charts

Pročitajte više