FOOTBALL LEAKS TRESE I DINAMO Čiji je igrač Ante Ćorić?

Foto: Getty Images/Guliver Image

ZAVALJALA se lavina koja je do temelja potresla svjetski nogomet. Dokumenti koji cure u medije širom Europe potvrdili su da je "Football Leaks" već sada jedna od najvećih sportskih afera u povijesti.


Usred nje su se našli i hrvatski nogometaši, a među prvima čije je ime izašlo u javnost su bivši dinamovci Luka Modrić i Mateo Kovačić te njihov nasljednik na Maksimiru Ante Ćorić.

U posjedu smo podataka koji su navodno proizašli iz projekta "Football Leaks" te su poslani i na adresu Dinama, a iz kojeg se daju iščitati sumnjivi poslovi između Dinama, Ante Ćorića i agencije Doyen Sports, koja brine o karijeri mladog igrača.

Još sinoć pokušali smo doći do reakcije iz Dinama, a jutros su nam se javili i rekli da nemaju komentara niti na slučaj Ante Ćorića niti na slučaj Matea Kovačića, čiji je transfer iz Dinama u Inter također dio Football Leaksa.

Doyen Sports kupio 70% prava na Antu Ćorića?

U jesen prošle godine Ćorić se javno pohvalio da je pristupio agenciji koja skrbi za karijere Neymara, Falcaa i drugih zvijezda. Prema dokumentima "Football Leaksa", koji su poslani i na Dinamovu adresu, Doyen Sports je u studenom 2015. otkupio 70 posto prava na Antu Ćorića za iznos od 2 863 290 eura uz garanciju da će natrag dobiti dodatnih dva milijuna eura.

Također, druga stavka iz iste dokumentacije otkriva da je Doyen Sports ugovorom od 20. veljače 2016. navodno Dinamu na 36 mjeseci posudio 4 550 000 eura uz garanciju da će Dinamo vratiti dva milijuna više.


Ćorićev slučaj mogao bi biti primjer u nogometu zabranjenog "vlasništva treće strane". Pravilo zabrane TPO (Third party ownership) nametnula je FIFA kako bi smanjila utjecaj raznih investitora koji su kupovali postotke vlasništva nad igračima i sudjelovali u njihovim transferima. Doyen Sports je jedna od najmoćnijih agencija na tom polju te se zalaže za TPO kao održiv model za pomoć klubovima koji posljednjih godina imaju problema s pokrivanjem troškova kako bi udovoljili financijskom fair-playju. Zbog toga klubovi uz pomoć investitora, fondova ili agencija zaobilaze pravila kako bi ostali konkurentni.

Doyen posudio Dinamu 4,5 milijuna eura, a natrag tražio dva više

Krajem prošle godine pojavila se informacija kako Porto želi kupiti Ćorića upravo uz pomoć Doyen Sportsa koji bi financirao dio transfera uz očekivani povrat nakon tri godine.

Doyen Sports je podružnica Doyen Group, kompanije sa sjedištem u Londonu, koja se bavi ulaganjima u sirovine i nekretnine na različitim svjetskim tržištima. Fond je 2011. godine sudjelovao u 40 milijuna vrijednom transferu kolumbijskog napadača Radamela Falcaa iz Porta u Atletico Madrid. Posredovao je i prilikom transfera Neymara iz Santosa u Barcelonu, a među igračima o kojima brinu su napadač Juventusa Alvaro Morata, napadač Valencije Alvaro Negredo, te napadač Seville Jose Antonio Reyes.


Prošle godine nizozemski Twente teško je kažnjen zbog suradnje s Doyen Sportsom nakon što je smijenjeni predsjednik kluba optužen da je od agencije dobio 5 milijuna eura u zamjenu za 10-50% prava na transfere sedmorice igrača.

Doyen Sports je i najglasniji u zahtjevima da se zaustavi Football Leaks pošto su se zvijezde te agencije i njihovi ugovori našli pod posebnim povećalom zbog sumnjivih transakcija. U agenciji je još jedan bivši dinamovac Marcelo Brozović.

Zanimljivo je da je samo dva tjedna prije uplate pozajmice od 4,5 milijuna eura iz Doyena, Zdravko Mamić podnio ostavku na mjesto izvršnog predsjednika Dinama zbog istrage koju je USKOK pokrenuo protiv njega i članova njegove obitelji. Samo par tjedana kasnije protiv njega je podignuta još jedna optužnica za izvlačenje milijuna iz Dinama. U isto vrijeme Dinamo je objavio financijski izvještaj za 2015. godinu u kojem je stajalo da je klub ostvario dobit od 3,29 milijuna kuna.

USKOK istraživao trokut Mamić-Ćorić-Mamić

Ćorićev slučaj već se spominjao u kontekstu domaćih istraga protiv obitelji Mamić zbog sumnje da su na transferima i fiktivnim ugovorima s nogometašima oštetili Dinamo za desetke milijuna eura.  Kako smo tada pisali, USKOK smatra da je Ćorić jedan od nogometaša na kojima je Mamić pokušao izvući novac iz Dinama.
 
Izvršni predsjednik Dinama, navodno je, off-shore tvrtkama, od kojih je jedna (DigiSport) u vlasništvu njegovog sina Marija, prepustio cijeli iznos od budućeg Ćorićevog transfera. Vjeruje se da je šest mjeseci nakon potpisa prvog ugovora s Dinamom, obitelj Ćorić u ime Ante Ćorića potpisala dokument kojim traži da DigiSport iz Dubaija postane njegov jedini menadžer, a da će on u zamjenu za to DigiSportu prepustiti sve zarade od transfera u idućih sedam godina.
 
Obitelj Ćorić dobila je od navedene agencije prema tom ugovoru 30 tisuća eura, a u sljedećih sedam godina, prema ugovoru, Ćorić od transfera ne bi dobio niti kunu. Međutim, bez zarade od prodaje talentiranog veznjaka ostao bi i Dinamo. Sumnja se da je Mamić 50 posto Dinamove zarade od budućeg transfera prepustio samom igraču, odnosno Digisportu, njegovom zastupniku te da je zatim svom sinu novim ugovorom prepustio preostalih 50 posto od transfera koji je trebao ići Dinamu. Mamić mlađi je prema ugovoru imao zadatak da "prati tržište", za što bi dobio i drugi dio odštete za Ćorića. Vjeruje se da je tako za samo 30 tisuća eura, koliko je isplatio Ćorićevoj obitelji, Mamić svojoj obitelji donio cjelokupan iznos od budućeg transfera mladog hrvatskog reprezentativca i tako pokušao izvući novac iz Dinama.

Pročitajte više