FOOTBALL MANAGER 2022

Što je sve novo u novom Football Manageru?

Foto: Sports Interactive

POČETKOM ovog mjeseca, Miles Jacobson, direktor Sports Interactivea, objavio je da su predbilježbe za FM22 za gotovo 10 posto veće nego prošle godine. Da bismo to predočili, recimo da je FM21 najbrže u povijesti ove igre došao do milijun prodanih kopija. Zapravo, nakon rekordnih prodaja posljednjih godina, u veljači je potvrđeno da je serija Football Manager ukupno prodana u ukupno 33.3 milijuna kopija, što govori koliko je popularna, piše SPORTbible.

Ova jedinstvena igra uvijek nam iznova pomaže pobjeći od stvarnosti svojom nevjerojatnom pažnjom prema detaljima i osobnim iskustvima, a Sports Interactive je još jednom naporno radio kako bi fanovima pružio autentično i jedinstveno iskustvo. Dakle, što možemo očekivati 9. studenog? Nakon otprilike 12 sati igranja alfa verzije FM22, SPORTbible je analizirao najvažnije nove značajke u igri.

Od više raznolikosti na konferencijama za novinare i momčadskih razgovora do dugo očekivanog dinamičnog rejtinga mladih; novost za one koji uživaju u dugoročnim uštedama (kvaliteta mladih igrača u različitim nacijama mijenjat će se ovisno o poziciji te nacije u svjetskom nogometu). Posljednja verzija FM-a, sa svježim izgledom, djeluje i doima se uglađeno.

Također ćete biti zadovoljni kad saznate da FM22 ima poboljšan match engine koji popravlja iskustvo dana utakmice. Primijetit ćete realnije driblinge i kretanje igrača tijekom utakmica, da ne spominjemo činjenicu da je umjetna inteligencija najbolja u povijesti serije. I nemojmo zaboraviti uvođenje bočnih stopera u FM22, nove pozicijske uloge koja kombinira zadatke tradicionalnog središnjeg braniča i klasičnog beka.

SPORTbible je dobio priliku testirati alfa verziju igre pa pogledajmo što možemo očekivati od FM22.

Podatkovni centar

Prošle su godine dani utakmica u Football Manageru 2021 poboljšani kako bi pružili realnije i sveobuhvatnije iskustvo, a uključivanje nove statistike i xG-a osnažilo je analitički uvid u učinkovitost  vaše igre. Ovaj put impresivni podatkovni centar (data hub) potpuno je nova sekcija u bočnom izborniku u FM22 i pravo odredište za sve što se tiče podataka i analize performansi. Kao namjenski prostor za analitiku igrača i momčadi, podatkovni centar sadrži svježe skupove podataka, čiste vizuale i sustav na zahtjev, koji omogućuje traženje brojnih informacija od analitičara. Odavde menadžeri mogu ući u metriku učinka momčadi kako bi analizirali što je bilo dobro tijekom 90 minuta igre te u čemu ima prostora za poboljšanja.

Tu je i mogućnost pregleda analize pojedinačnih igrača iz momčadi, što omogućuje identifikaciju prednosti na kojima se može temeljiti igra i slabosti na kojima treba raditi na treninzima. Nove vizualizacije podataka, kao što su grafikoni i mape zona, zajedno s mapama dodavanja, omogućuju menadžerima da jasnije i lakše nego ikad uvide kako njihovo donošenje odluka utječe na njihove šanse za uspjeh, pomažu im dijagnosticirati problematična područja i procijeniti najučinkovitiji doprinos članova momčadi.

Menadžeri koji se žele potpuno uvući u svijet analitike podataka mogu još dublje zaroniti u podatkovni centar i zatražiti od svog analitičkog tima da dostavi prilagođena izvješća o širokom rasponu tema, poput postotka uspješnosti braniča u dvobojima u odnosu na ostale momčadi u ligi. Pravi klubovi koriste iste metrike i metode izvještavanja kako bi poboljšali svoje performanse na travnjaku, a sada to mogu i igrači FM-a. U osnovi, ako volite statistiku, podatkovni centar ćete apsolutno obožavati.

Match engine

U FM22 match engine donosi potpuno novu animaciju, kao i mnoštvo poboljšanja umjetne inteligencije kao što je presing i donošenje odluka. Nova animacija pruža još veću razinu autentičnosti na terenu nego što je to bilo moguće u prijašnjim verzijama. Pokreti igrača sada izgledaju daleko realističnije i prirodnije, dok su driblinzi i dodiri s loptom preinačeni kako bi se osiguralo da igrači imaju mnogo veći raspon kretanja, uključujući mogućnost okretanja na lopti i izvođenja Cruyffovih okreta.

Osim novih animacija, značajna poboljšanja umjetne inteligencije znače da igrači mogu očekivati životniji tijek igre na utakmicama. Preinačeni sustav presinga također znači da igrači sada imaju predodžbu svog sprinterskog kapaciteta i znaju kada mogu, a kada ne mogu pritisnuti suparnika, a točnost je poboljšana kako bi se osiguralo da stanje igrača ima veći utjecaj na točnost dodavanja, udaraca i prvih dodira.

Okidači za presing dodani su kao dio potpune promjene postojećeg sustava presinga. To znači da igrači u momčadi koja se brani imaju mnogo veću svijest o tome kada trebaju, a kada ne trebaju igrati presing. Kao što je spomenuto, uvedena je potpuno nova pozicija bočnog stopera kako bi menadžerima dala veću fleksibilnost pri radu s obrambenim trojcem. Mogu se rasporediti na zadatke u obrani, podršci ili napadu sa sve većom spremnošću na mijenjanje pozicija i strana te stvaranje viška igrača.

Posljednji dan prijelaznog roka

Novo iskustvo posljednjeg dana prijelaznog roka u FM22 bolje odražava dramu i uzbuđenje možda i najkaotičnijeg dana u nogometnom kalendaru. Menadžeri će biti bolje informirani o najnovijim sklopljenim transferima, glasinama i ponudama agenata u novom deadline centru. Menadžerima je također lakše snalaziti se na tržištu u vrtlogu aktivnosti tijekom posljednjeg dana. Namjenski ekrani omogućuju menadžerima da prate interes drugih klubova za svoje igrače, iskoriste igrače čiji ugovori su blizu isteka i vide koji su se igrači posljednji našli na transfer-listama.

Preuređeni elementi korisničkog sučelja unose više života u spektakl posljednjeg dana prijelaznog roka, poput odbrojavanja do kraja prijelaznog roka koje je istaknuto tijekom dana i trake s posljednjim vijestima o transferima.

Sastanci stožera

Sastanci stručnog stožera pojednostavljuju interakciju s ključnim članovima menadžerskog tima, kako bi im dali više vremena da se usredotoče na elemente menadžmenta koji su im važni. Na temelju uvida nogometnih profesionalaca, sastanci osoblja održavaju se jednom tjedno kako bi se menadžerima omogućilo da bolje organiziraju pripreme prije utakmice, da odrede dugoročne ciljeve razvoja igrača i strukturu momčadi. Menadžeri imaju mogućnost reagiranja na savjete svojih suradnika tijekom sastanka, a tu je i niz novih funkcionalnih dodataka kako bi se maksimalno povećao doprinos suradnika, zaključuje SPORTbible.

Pročitajte više