Formula 1 mijenja pravilo zbog kojeg je Alonsu oduzeto pa vraćeno postolje

Foto: EPA

PRAVA drama odvijala se nakon završetka Velike nagrade Saudijske Arabije, druge utrke sezone u Formuli 1. Fernando Alonso kroz cilj je prošao kao treći i tako 100. put u karijeri završio na postolju, ali to mu je treće mjesto oduzeto nakon pola sata, da bi mu nakon žalbe Aston Martina ipak bilo vraćeno.

Sve je počelo kada je Alonso zaradio kaznu od pet sekundi jer je uoči starta utrke pozicionirao bolid izvan dozvoljenih granica. Tu je kaznu odradio prilikom ulaska u boks, ali je zaključeno da je jedan mehaničar Aston Martina dodirnuo Alonsov bolid prije nego što je prošlo pet sekundi. Stoga mu je nakon utrke dodijeljena nova kazna, ovaj put od deset sekundi, čime je pao na četvrto mjesto.

Ipak, iz Aston Martina su se žalili jer u pravilima piše da nije dozvoljeno raditi na bolidu prije isteka kazne, a nigdje nije navedeno da radnja na bolidu uključuje i dodirivanje. FIA je žalbu uvažila i izdala priopćenje u kojem je poručila da će do iduće utrke, Velike nagrade Australije (2. travnja), razjasniti spomenuto pravilo.

Pročitajte više