Zbog brisanja petokrake povukli kalendar! "Hajduk nikada nije skrivao svoje simbole"

SPLITSKI Hajduk izdao je novi kalendar za 2012. godinu, a pozornost šire javnosti privukao je zbog činjenice da je na starijim fotografijama sa Hajdukovog dresa izostavljena crvena zvijezda petokraka.

> Objasnimo Malešu tko su ustaše

Izostavljanje klupskog grba s dresova zbog petokrake razočaralo je mnoge navijače Hajduka koji se protive izvrtanju Hajdukove povijesti, odnosno dresova u kojima su "Bili" osvajali trofeje. Težinu novom gafu daje i otprije poznata prošlost Hrvoja Maleša koji se prije nekoliko godina fotografirao s ustaškom kapom na glavi.

Ubrzo nakon što se vijest o kalendaru proširila medijskim prostorom, reagirali su iz Hajduka.

"Danas u 19 sati održana je hitna telefonska konzultacija i telefonska  sjednica svih članova Nadzornog odbora Hajduka. Razlog sjednice bila je objava kalendara Hajduka za 2012. godinu, na kojem su prikazane igračke legende kluba u dresovima s kojih je uklonjen Hajdukov grb", stoji na službenim stranicama kluba.

"Članovi NO-a jednoglasno su donijeli sljedeće zaključke:
1. Izdan je nalog predsjedniku Uprave HNK-a Hajduk, g. Hrvoju Malešu da se obustave sve aktivnosti u pogledu daljnje distribucije i prodaje Hajdukovog kalendara za 2012. godinu.
2. Sporni kalendar ne može predstavljati Hajdukovu sportsku povijest s neprimjerenim i netočnim povijesnim podacima. Hajduk je klub prebogate sportske tradicije stogodišnjeg trajanja, u tijeku kojih nikada nije mijenjao svoje ime niti skrivao svoje simbole, stoga se tiskani kalendar ne prihvaća kao službeni kalendar HNK-a Hajduk.
3. Sve daljnje informacije o ovom slučaju razložit će se na redovnoj sjednici Nadzornog odbora koja će se održati u utorak, 6. prosinca u Splitu."


"Navedene odluke NO-a donesene su jednoglasno, glasovima svih devet članova NO-a",izjavio je predsjednik Nadzornog odbora Hajduka prof. dr. sc. Josip Paladino.

Autor fotografije naslovnice kalendara je Miro Gabela, a dizajnirali su ga Ivan Aras i Nikola Mikulić. Na kalendaru se nalaze fotografije najboljih nogometaša Hajduka u proteklih 100 godina kluba, a u prosincu 12. igrač Torcida.

Pročitajte više