Foto: Pogledajte kako izgleda prva iranska zimska olimpijka

PRVI će put na jednim Zimskim olimpijskim igrama, od 12. do 28. veljače u Vancouveru, iransku zastavu na svečanosti otvaranja nositi te boje iste na borilištu braniti, žena: Marjan Kalhor.

Kalhor je 21-godišnja alpska skijašica. Prva je žena uključena u iransku reprezentaciju za jedne Zimske igre, iako Iran olimpijce na ZOI šalje od daleke 1956. godine.

Kalhor trenira u planinama Alborz, koje se nalaze sjeverno od glavnog grada Teherana. Počela je skijati kao četverogodišnjakinja, no natjecateljski se sportom počela baviti tek nakon što je nekoliko godina kasnije nastupila slučajno na jednome državnom natjecanju. Sa 16 je godina donijela brončanu medalju s jednog natjecanja u Turskoj, a dvije godine kasnije pobijedila je na drugom međunarodnom natjecanju, u Libanonu.

Iako će za vrijeme natjecanja biti odjevena u standardnu skijašku opremu, Marjan je objavila da će se tijekom boravka u Olimpijskom selu i tijekom mimohoda na otvaranju Igara podvrgavati striktnom kodeksu odijevanja službeno propisanom od Iranske Republike.

"Skijanje je sport koji zahtijeva prikladnu skijašku odjeću i opremu. Kad ne budem na natjecanju, neće biti problema: odijevat ću se kako nalažu zakoni. "

Marjan ne planira medalju, ali planira dati sve od sebe.

Pročitajte više