FRANCUSKA - MAĐARSKA 32:29 (SASTAVI)

Rukometašice Francuske nove su prvakinje svijeta. U večerašnjem finalu SPa Francuskinje su u zagrebačkom Domu Sportova pred 10.000 gledatelja nakon produžetaka pobijedile Mađarsku 32:29 (28:28, 8:11).

FRANCUSKA: Dudziak, Nicolas, Vogein 3, Lejeune 4 (2), Delerce 1, Jacques 5, Myaro 2, Pecqueux-Rolland 4, Herbrecht, Cano 4, Wendling 1, Korfanty 4, Ludwig, Tervel 4.

MAĐARSKA: Sirina, Palinger, Ferling 3, Kirsner 1, Radulovics 13 (6), Farkas 1, Goerbicz 4, Toth, Lovasz 2, Kulcsar 3, Bohus, Mehlmann, Pignitzki 2, Siti.

SEDMERCI: Francuska 2-5, Mađarska 6-7.

ISKLJUČENJA: Francuska 12 minuta, Mađarska 16 minuta.

SUCI: Arnaldsson i Vidarsson (oba Island).



Sedam minuta prije kraja utakmice Mađarice su čvrsto u rukama imale naslov svjetskih prvakinja. Vodile su 25:18. No, uslijedio je dosad neviđeni preokret.

Utakmica je počela vodstvom Francuskinja 3:1. No, kad je proradila vratarka Katalin Palinger voda je počela teći na mađarski mlin. Mađarice su napravile 7-0, pa francuski izbornik Olivier Krumbholz već u 13. minuti zove prvu minutu odmora. Francuskinje u 18. minuti postižu pogodak, nakon više od deset minuta posta, za smanjenje rezultata na 4:8. Do kraja poluvremena Francuskinje uspijevaju smanjiti vodstvo Mađarica i na odmor se odlazi rezultatom 11:8 za Mađarsku.

Francuskinje na početku drugog poluvremena uspijevaju održati razliku na dva do tri pogotka zaostatka. No, Mađarice ponovno stišću u 40. minuti odlaze na plus pet - 17:12. Kod vodstva Mađarica 20:15 Olivier Krumbholz vuče posljednji potez, na vrata umjesto Valerie Nicolas šalje Joanne Dudziak. Niti to mu ne donosi rezultat, Mađarice u 53. minuti imaju najveću prednost u ovom susretu - 25:18. Umjesto da sigurno privedu utakmicu kraju, Mađarice se opuštaju, a Francuskinje riskantnom presing obranom uspijevaju smanjiti rezultat. Tri i pol minute prije kraja susreta na semaforu je 26:23 za Mađarsku, a minutu i 10 sekundi prije kraja Mađarice još uvijek vode (28:26). No, već u idućem napadu Delerc smanjuje na 27:28. Pola minute prije kraja susreta Mađarice imaju loptu i vodstvo, ali Francuskinje im kradu loptu a Anita Gorbicz grubo zaustavlja Pecqueux-Rolland i suci pokazuju na sedam metara i izravni crveni karton Mađarici. Sa sedam metara precizna je Leila Lejeune i odvodi Francuskinje u produžetke.

U produžetke se ulazi s dva igrača više na strani Francuske. Gledamo sasvim drugačiju sliku na terenu. Francuskinje odlično ulaze u dodatnih deset minuta i u 63. minuti vode 31:28. U drugom produžetku i Palinger i Nicolas brane odlično. Na Mađaricama je vidljiv umor i nervoza i teško dolaze do prilika za udarac prema sigurnoj Nicolas. Minutu i tri sekunde prije kraja drugog produžetka Nicolas ubija i posljednju nadu Mađarica, brani sedmerac Bojani Radulovics, a u slijedećem napadu Myriam Korfanty zabija za konačnih 32:29 i veliko slavlje hrabrih Francuskinja.

"Ne mogu vjerovati da smo dobile. Mađarice su igrale odlično, a mi smo se cijelu utakmicu mučile. Atmosfera u dvorani je bila odlična", izjavila je nakon susreta francuska vratarka Nicolas.

(Hina) dl im

Pročitajte više