Francuski tisak: Trezeguet zabio gol uz pomoć svoje ruke

FRANCUSKI tisak je analizirao utakmicu Europskog nogometnog prvenstva u Portugalu između Francuske i Hrvatske izrazivši brigu zbog igre kojom se predstavila francuska reprezentacija.

"Ne baš umirujuće", naslov je u najvećem francuskom sportskom časopisu "LEquipeu"
dok "Le Parisien" piše: "Zabrinjavajuće".

"Onima koji su zaboravili prvih 90 minuta protiv Engleske zbog čuda kojeg je izveo Zinedine Zidane, užasne poteškoće s kojima se susrela Francuska u utakmici s Hrvatskom je ozbiljno upozorenje", piše "LEquipe".

Kao i ostali listovi LEquipe" ocjenjuje kako Francuzi nisu uspjeli iskoristiti priliku koju im je nudila utakmica s Hrvatskom da ostvare pobjedu i osiguraju si prvo mjesto u skupini.

Prvo poluvrijeme je, ocjenjuje "LEquipe", pokazalo bolju igru Francuza, a hrvatski su im igrači pomagali svojim manjim greškama. Tako je i prvi gol u hrvatskoj mreži završio uz malu pomoć Igora Tudora, piše "LEquipe".

Drugo poluvrijeme donijelo je drugačiju sliku. Nakon jedanaesterca kojeg je pogodio Milan Rapaić, Hrvati su poneseni svojim navijačima zaigrali mnogo bolje od francuske ekipe. Nakon što je Hrvatska povela golom Dade Prše Francuska je iskoristila još jedan "hrvatski poklon" - poklon Igora Tudora Davidu Trezeguetu - da izjednači rezultat na 2-2.

Ostali listovi, međutim, priznaju da je drugi francuski gol, Trezeguet zabio uz pomoć svoje ruke. U toj su ocjeni suglasni "Le Monde", "Le Figaro" kao i web stranica sports.fr.

Francuska se, piše "Le Monde" uspjela održati u igri za daljnje natjecanje na europskom prvenstvu zahvaljujući sreći, odnosno ruci Davida Trezegueta kojom si je pomogao zabiti drugi francuski gol i izjednačiti rezultat na 2-2 u drugom poluvremenu.

Kako piše "Le Figaro" tisuće francuskih navijača htjelo je da im "deus ex machina" još jednom donese pobjedu.

Svi smatraju francuskog izbornika Santinija, piše Le Figaro, "sretnim" jer je drugo francusko izjednačenje nakon što je Hrvatska vodila 2-1 bilo djelo Trezegueta, koji je nenamjerno dodirnuo loptu rukom i tako prevario hrvatskog vratara Tomislava Butinu, i naklonosti danskog suca Kima Nielsena koji je to previdio.

Web stranica sports.fr piše da su Francuzi bilo kao loši u igri s hrvatskom ekipom ali je sreća bila uz njih.

"Sreća je bila na strani trikolora kada sudac nije reagirao na flagrantnu ruku Davida Trezegueta s kojom si je pomogao poslati loptu u mrežu hrvatskog vratara", piše sports.fr.

Portugalski tisak: Hrvati propustili veliku priliku

Dvoboj Hrvatske i Francuske dobio je veliku pažnju u portugalskim medijima. Njihova zajednička ocjena je kako su Hrvati propustili pobijediti europske prvaka i prirediti veliko iznaneđenje.


Dnevnik "A Bola" posvetio je tri stranice izvještaju s utakmice u Leiriji, ističući kako su Hrvati propustili veliku priliku sasvim se približiti četvrtfinalu Europskog prvenstva. A Bola je za tragičara utakmice proglasila Mornara dodijelivši mu zbog zapucanog zicera u 90. minuti jedinicu, dok je drugu najslabiju ocjenu dobio Tudor (3) zbog svoja dva "bisera".

"Najbolji pojedinac u redovima hrvatske reprezentacije bio je Dado Pršo. Iznimno motiviran, radio je velike probleme francuskoj obrani," piše A Bola ističući sjajnu atmosferu na tribinama i gromoglasno navijanje hrvatskih navijača. A Bola je skoro cijelu stranicu posvetila i dolasku napadača Hajduka Petra Krpana u Uniao Leiriu.

"Publico" navodi kako su neodlučenim ishodom u Leiriji, Francuzi jednom nogom u četvrtfinalu. "Utakmicu su presudile pogreške hrvatske obrane. Dva velika kiksa bili su pravi poklon za Francuze," navodi Publico.

"Record" piše kako je Igor Tudor bio tragična figura odgleda na stadionu dr. Magalhaes Pessoa. "Pogreške igrača Juventusa stavile su Hrvatske u nezavidnu pozciju, sada moraju pobijediti Engleze ukoliko žele u četvrtfinale, a to neće biti nimalo lagano," piše Record.


Pročitajte više